În 2022, în întreaga lume au fost produși 29.165,2 terawați/oră (TWh) de energie electrică, ceea ce reprezintă o creștere de 2,3% față de anul precedent.
Publicația Visual Capitalist a creat un infografic pe această temă, folosind datele publicate de Statistical Review of World Energy.
Cărbunele este în top când vine vorba de electricitate, reprezentând 35,4% din producția mondială de energie în 2022, urmat de gazele naturale, cu 22,7%, și de energia hidroelectrică, cu 14,9%.
Mai mult de trei sferturi din totalul energiei electrice generate pe bază de cărbune la nivel mondial este consumată în doar trei țări. China este principalul utilizator de cărbune, reprezentând 53,3% din cererea globală de cărbune, urmată de India, cu 13,6%, și de SUA, cu 8,9%.
Arderea cărbunelui – atât pentru producerea de energie electrică, cât și în industria metalurgică și producția de ciment – este cea mai mare sursă de emisii de CO2 din lume. Cu toate acestea, utilizarea sa pentru producerea de energie electrică a crescut cu 91,2% din 1997, anul în care a fost semnat primul acord global privind clima la Kyoto, Japonia.
Energia regenerabilă, în creștere
În 2022, energiile regenerabile, cum ar fi energia eoliană, solară și geotermală, au reprezentat 14,4% din producția totală de energie electrică, cu o rată de creștere anuală extraordinară de 14,7%, determinată de creșterile mari în domeniul energiei solare și eoliene. În schimb, energiile neregenerabile au reușit doar un anemic 0,4%.
Autorii analizei statistice nu includ energia hidroelectrică în calculele lor privind energia regenerabilă, chiar dacă mulți o iau în calcul, inclusiv Agenția Internațională pentru Energie.
Astfel că împreună energia hidroelectrică, energiile regenerabile au reprezentat peste 29,3% din totalul energiei electrice generate în 2022, cu o rată de creștere anuală de 7,4%.
Anul de groază al Franței în domeniul nuclear
O altă sursă importantă de energie electrică este energia nucleară. Raportul Statistical Review of World Energy face referire la impactul întreruperile de la centrala nucleară Zaporizhzhia din Ucraina, precum și la problema coroziunii descoperite în sistemele de injecție de siguranță a patru reactoare în Franța, care au dus la o scădere de 4% a utilizării globale a energiei nucleare în 2022.
Astfel că energia electrică din surse nucleare în Franța a scăzut cu 22%, ajungând la 294,7 TWh în 2022. Ca urmare, Franța a trecut de la statutul de cel mai mare exportator de electricitate din lume, la cel de importator net.
Sursa foto: vecstock – freepik