Producătorul de încălțăminte Crocs a lansat recent un program de preluare a saboților uzați în 10 state americane, pentru a ține încălțămintea veche departe de gropile de gunoi și pentru a explora noi modalități de refolosire a materialului predominant, informează GreenBiz.
Cele aprox. 50 de magazine Crocs din statele Colorado, Georgia, Illinois, Michigan, Massachusetts, Minnesota, Ohio, Pennsylvania, Virginia și Wisconsin vor avea containere de colectare pentru a le permite consumatorilor să depoziteze mai ușor produsele.
Crocs va accepta orice fel de încălțăminte marca proprie, indiferent de stare. Cei „ușor uzați” vor fi donați către Soles4Souls, o organizație neguvernamentală care „transformă încălțămintea și îmbrăcămintea nedorită în oportunități”, evitând ca acestea să fie aruncate la gunoi și folosindu-le în scopuri bune.
Crocșii „bine iubiți” sau „de nepurtat” se vor întoarce la fabrică, unde designerii de produs vor experimenta modalități de refolosire a materialelor.
Crocs a anunțat o serie de obiective de sustenabilitate în 2021, dar și-a amânat discret planul de a ajunge la zero net cu un deceniu, până în 2040, după ce compania a raportat o creștere mare a emisiilor între 2021 și 2022. Deanna Bratter, vicepreședinte și șef global sustenabilitate a declarat că principiile de proiectare și producție circulară sunt esențiale pentru îndeplinirea acestui angajament.
Ce se află în interiorul saboților Crocs
Materialul predominant în saboții Crocs – peste 81% – este Croslite, o rășină brevetată concepută pentru durabilitate și obținută predominant din combustibili fosili. Croslite este responsabil pentru 35-40% din emisiile Crocs.
Crocs s-a angajat ca, până în 2030, 50% din Croslite să provină din din surse alternative, inclusiv din uleiul de gătit folosit. În 2022, doar 2,2 la sută din Croslite provenea din surse non-fosile, dar Crocs este pe cale să atingă 20% până la finalul anului 2023, a spus Bratter.
Crocs își crește, de asemenea, utilizarea de materiale reciclate. Compania folosește resturi de fabricație în 6,5 la sută din Croslite, potrivit raportului ESG 2022 al companiei.
Întregul sector al încălțămintei se află sub presiune pentru a reduce deșeurile și emisiile, potrivit lui Paul Foulkes-Arellano, fondator al Circuthon Consulting și coautor al unei cărți despre materiale și sustenabilitate: „Industria încălțămintei este cu mult în urma industriei textile în ceea ce privește înțelegerea impactului asupra mediului.”
Statisticile din industrie arată că 22 de miliarde de perechi de pantofi sunt produse și aruncate anual. Sectorul modei și al îmbrăcămintei este responsabil pentru aprox. 8% din emisiile de gaze cu efect de seră în fiecare an, potrivit Organizației Națiunilor Unite.