Decesele cauzate de căldură în Europa s-ar putea tripla până la sfârșitul secolului, numărul acestora crescând disproporționat în țările din sudul Europei, precum Italia, Grecia și Spania, potrivit unui studiu, citat de The Guardian.
Frigul ucide mai mulți oameni decât căldura în Europa, iar unii au susținut că schimbările climatice vor aduce beneficii societății prin reducerea acestor decese. Însă studiul, publicat în Lancet Public Health, a constatat că numărul deceselor ar reacționa lent la încălzirea vremii și ar putea chiar să crească din cauza îmbătrânirii populației, care devine mai vulnerabilă la temperaturile periculoase.
În cazul în care încălzirea globală atinge un nivel catastrofal de 3 grade C sau 4 grade C, au concluzionat cercetătorii, creșterea numărului de decese cauzate de căldură va depăși cu mult scăderea numărului de decese cauzate de frig.
Cercetătorii au declarat că rezultatele sugerează că schimbările climatice ar putea reprezenta „provocări fără precedent” pentru sistemele de sănătate publică, în special în timpul valurilor de căldură.
„Pe măsură ce clima se încălzește și populația îmbătrânește, se așteaptă mult mai multe decese cauzate de căldură, în timp ce decesele cauzate de frig vor scădea doar ușor”, a declarat David García-León de la Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene, coautor al studiului.
Decesele cauzate de căldură ar putea ucide 129.000 de persoane pe an dacă temperaturile vor crește cu 3°C peste nivelurile preindustriale. În prezent, numărul deceselor cauzate de căldură în Europa se ridică la 44.000. Cu toate acestea, bilanțul anual al deceselor cauzate de frig și căldură în Europa ar putea crește de la 407.000 de persoane în prezent la 450.000 în 2100, chiar dacă liderii mondiali își ating obiectivul de încălzire globală de 1,5°C, conform studiului.