Curtea de Justiție a Uniunii Europene a confirmat public încălcarea de către Bulgaria a normelor Uniunii Europene cu privire la poluarea atmosferică, cantitatea de dioxid de sulf din aer depășind cu mult limita admisă, relatează Balkan Green Energy News.
Decizia vine după ce instanța europeană a declarat că cetățenii UE ar putea da în judecată guvernele lor și să solicite despăgubiri financiare în cazul în care nivelurile ridicate ale poluării aerului le afectează sănătatea.
O analiză a datelor NASA efectuată de Greenpeace India și Centre for Research on Energy and Clean Air plasează Bulgaria pe primul loc în UE în ceea ce privește poluarea cu SO2 și pe locul 21 la nivel mondial. Populația din întreaga regiune de sud-est a Bulgariei a trăit ani de zile într-un mediu extrem de poluant din cauza nivelurilor ridicate de dioxid de sulf emanate de patru mari centrale pe bază de cărbune, au susținut ClientEarth și Greenpeace Bulgaria într-un comunicat de presă.
„Poluarea toxică cu dioxid de sulf cauzată de arderea cărbunelui trebuie să înceteze. Guvernul susține centralele pe bază de cărbune, dar prețul este plătit cu sănătatea publică și banii contribuabililor” a declarat Meglena Antonova, activist Greenpeace Bulgaria.
Poluarea cu SO2 conduce la tulburări respiratorii severe și la alte probleme majore de sănătate, în special pentru persoanele mai sensibile, precum copiii, oamenii în vârstă și cei cu afecțiuni respiratorii preexistente.
Foto: Adobe Stock