Companii responsabile față de mediu și oameni

Diana Buzoianu: noul Cod Silvic este un atentat la pădurile României

Diana Buzioanu, vicepreşedintă a comisiei pentru mediu din Camera Deputaților, spune că, în timp ce toată lumea spera ca Noul Cod Silvic să constituie șansa pentru a face o reformă reală a domeniului silvic, pentru ca pădurile să nu mai dispară sub ochii noștri, proiectul de lege propus de Guvern este, parcă, scris de dezvoltatorii imobiliari, de cei care taie ilegal pădurile și de cei care văd în Romsilva o simplă vacă de muls pentru profit.

„Acesta nu este un cod care protejează pădurile, ci este un cod care duce la dispariția și mai multor păduri din România!”

„Iată câteva din prevederile fantastice din Noul Cod Silvic: liber la construit vile de vacanță în mijlocul pădurilor – s-a dublat suprafața pe care se poate construi. Adio confiscării vehiculelor utilizate pentru transportul ilegal de material lemnos, una dintre puținele măsuri anti-hoție, care și-a dovedit eficiența. Ariile Naturale Protejate continuă să nu fie protejate. Tăierea fără drept a copacilor din afara fondului forestier nu este infracțiune! Adio obiective de împădurire, cum era în legislația actuală. În loc să plantăm 2 milioane de hectare de păduri până în 2035 , în noul Cod avem ca obiectiv de împădurire 0 hectare, deși avem fonduri în PNRR să facem asta.”, susține Diana Buzoianu, deputată USR.

Diana Buzoianu reclamă și faptul că noul Cod Silvic limitează drastic accesul în pădure și că cerința de a ”notifica administratorul pădurii” înainte de a vizita locul este deplasată.

„Putem călca în mai puțin de 10% din pădurile din România. În rest, pe legea de azi, să te plimbi prin pădure, e contravenție. De ani de zile societatea civilă cere să eliminăm această aberație, iar Noul Cod Silvic era momentul perfect să închidem acest subiect. În ciuda promisiunilor Ministerului Mediului proiectul codului silvic a ajuns sa reglementeze, halucinant, cum că dacă vrei să te plimbi pe jos, prin pădure, trebuie mai întâi să anunți administratorul ei!”

Proiectul de lege pentru Noul Cod Silvic a fost adoptat în ședința de Guvern din 21.03.2024 și publicat ulterior de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pentru informarea opiniei publice.

Sursa foto: Pixabay

Share this article
Prev Post

Care sunt cele mai apreciate orașe și cartiere evaluate de români

Next Post

Dezinformări în social media: Honda, GM și Ford au oprit producția de mașini electrice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next