Vineri, 28 iulie, a fost ziua în care cantitatea de deșeuri de plastic generată la nivel mondial a depășit capacitatea de gestionare a acestora, ceea ce înseamnă că 43% din materialele plastice produse în acest an vor sfârși prin a polua mediul.
Data, marcată pentru prima dată în 2023, a fost calculată de compania elvețiană de cercetare și consultanță în sustenabilitate Earth Action (EA).
Potrivit raportului pe 2023 Plastic Overshoot Day, publicat de Earth Action, în prezent, 40% din populația lumii trăiește într-o zonă în care producția de deșeuri de plastic a depășit capacitatea sistemului local de gestionare a deșeurilor.
EA a calculat că producția globală de materiale plastice concepute pentru a fi utilizate doar pentru o perioadă scurtă de timp va atinge 159 de milioane de tone în acest an. Aceasta reprezintă cu 68,5 milioane de tone mai mult decât pot procesa în siguranță sistemele de gestionare a deșeurilor într-un an.
Fiecare țară are propria zi a depășirii acestui prag, care este determinată de cantitatea de deșeuri de plastic generată și de capacitatea țării de a le gestiona, se arată în raportul EA, care împarte țările lumii în 10 categorii în ceea ce privește gestionarea deșeurilor de plastic.
Poluarea cu plastic afectează în special piețele în curs de dezvoltare și emergente, care nu dispun de sisteme mature de gestionare a deșeurilor, dar care importă mai multe deșeuri de plastic ca mijloc de a face bani. EA numește aceste piețe „bureți de deșeuri”, incluzând aici țări precum India, Africa de Sud și Ecuador, dar și două țări din UE, România și Bulgaria.
Țările-bureți de deșeuri au un consum redus de plastic, dar un nivel ridicat de poluare cu plastic care rezultă din acesta. Bureții de deșeuri depun eforturi pentru a aborda criza globală a deșeurilor, absorbind deșeuri din alte țări, dar se luptă să își gestioneze propriile deșeuri, pe lângă cele provenite din exterior.
Datele pentru România
- Overshoot Day, data la care cantitatea de deșeuri de plastic a depășit capacitatea României de a le gestiona, a fost 11 aprilie 2023;
- Indicele de deșeuri prost gestionate al României (MWI), care determină Overshoot Day, este unul ridicat, de 72,44%;
- Cantitatea de deșeuri prost gestionate preconizată în 2023 va fi de 369.642 de tone de plastic;
- Consumul anual de plastic este de 26,5 kg / cap de locuitor / an, ceea ce o situează sub media consumului de plastic pe cap de locuitor;
- Cantitatea de deșeuri de plastic exportată de România este de 25.550 de tone de plastic, ceea ce reprezintă 5,01% din totalul deșeurilor (procent considerat relativ ridicat);
- Cantitatea de deșeuri de plastic importată de România este de 54.920 tone de plastic, ceea ce reprezintă 10,76 % din totalul deșeurilor (procent considerat relativ ridicat).