Grupurile energetice italiene sunt în conflict cu guvernul în legătură cu noile limitări privind instalarea de panouri solare, despre care spun că ar pune în pericol obiectivele de decarbonizare ale Italiei și ar crește costurile energiei electrice, relatează Reuters.
Coaliția de dreapta a țării a aprobat luni o interdicție privind sistemele fotovoltaice cu module plasate pe sol în zonele clasificate ca terenuri agricole.
Elettricità Futura – organizația de lobby care reprezintă principalele grupuri energetice din țară, inclusiv compania de utilități controlată de stat Enel, A2A și Edison – a declarat că această limitare ar crește costurile de dezvoltare a noilor proiecte solare, ar complica procesul de autorizare și ar pune în pericol obiectivele climatice ale Italiei.
„Noul regulament ar putea duce, de asemenea, la o problemă de credibilitate pentru țara noastră în relațiile cu companiile care au planificat proiecte în valoare de până la 300 de miliarde de euro pentru a realiza instalațiile necesare atingerii obiectivelor pentru 2030″, a declarat Elettricità Futura.
Guvernul italian s-a angajat să crească energia produsă de fermele solare cu 50 de gigawați (GW) până în 2030, ca parte a renunțării la combustibilii fosili.
Elettricità Futura a declarat că această măsură restrictivă ar exacerba lipsa de ferme solare de mari dimensiuni, o problemă care menține ridicat costul energiei regenerabile în Italia.
„Agricultura și energia fotovoltaică pot coexista”, a declarat Italia Solare, asociația italiană care reprezintă sectorul energiei solare, adăugând că 1% din terenurile agricole neutilizate ar fi suficient pentru a obține jumătate din cei 50 GW necesari pentru ca Italia să-și îndeplinească obiectivele pentru 2030, restul provenind de la instalațiile de pe acoperișuri.
Sursa foto: Unsplash