Emisiile globale de dioxid de carbon provenite din arderea combustibililor fosili vor atinge un nivel record în acest an, amplificând schimbările climatice și alimentând fenomene meteorologice extreme mai distructive, potrivit unui raport, citat de Reuters, realizat de oameni de știință din peste 90 de instituții, inclusiv de la Universitatea din Exeter.
Raportul Global Carbon Budget, publicat marți în timpul summitului COP28 privind clima, estimează că în 2023 vor fi emise în total 36,8 miliarde de tone de CO2 provenite din combustibili fosili, o creștere de 1,1% față de anul trecut. Dacă se includ și emisiile cauzate de utilizarea terenurilor, emisiile globale de CO2 vor totaliza 40,9 miliarde de tone în acest an.
Creșterea emisiilor provenite din cărbune, petrol și gaze a fost impulsionată de India și China. Creșterea din China a fost cauzată de redeschiderea economiei chineze după blocajele din COVID-19, în timp ce cea din India a fost rezultatul creșterii cererii de energie electrică mai rapid decât capacitatea de energie regenerabilă a țării, lăsând combustibilii fosili să acopere deficitul.
Traiectoria emisiilor din acest an îndepărtează și mai mult lumea de prevenirea încălzirii globale cu mai mult de 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială.
„Acum pare inevitabil că vom depăși ținta de 1,5 grade Celsius din Acordul de la Paris”, a declarat profesorul Pierre Friedlingstein de la Exeter, care a condus cercetarea. „Liderii reuniți la COP28 vor trebui să agreeze asupra unor reduceri rapide ale emisiilor de combustibili fosili chiar și pentru a menține în viață obiectivul de 2 grade Celsius”, a spus Friedlingstein.
IPCC, panelul științific ONU pentru climă, a declarat că emisiile mondiale trebuie să scadă cu 43% până în 2030, pentru a respecta limita de 1,5C.
Cercetătorii de la Centrul de cercetare privind energia și aerul curat (CREA), cu sediul la Helsinki, au declarat luna trecută că emisiile de gaze cu efect de seră din China ar putea începe să intre într-un „declin structural” încă de anul viitor, datorită numărului record de instalații de energie regenerabilă.
China produce 31% din emisiile globale de CO2 provenite din combustibili fosili. Noul raport punctează și câteva evoluții bune, cum ar fi scăderea emisiilor din SUA și Uniunea Europeană, în parte datorită închiderii centralelor pe cărbune.