Potrivit unui raport preliminar al Institutului german de sănătate publică Robert Koch (RKI), citat de Deutsche Welle, aproximativ 3.100 de persoane au murit anul acesta din cauza temperaturilor ridicate. Raportul va fi actualizat în această toamnă.
RKI a declarat că cea mai mare pondere a deceselor cauzate de căldură în Germania în acest an a avut-o grupa de vârstă de 75 de ani și peste și că a fost mai mare în rândul femeilor decât în rândul bărbaților, probabil din cauză că există mai multe femei în vârstă decât bărbați în Germania.
Ministrul federal al Sănătății, Karl Lauterbach, a declarat că un plan de protecție împotriva căldurii lansat în această vară a contribuit la menținerea deceselor sub pragul de 4.000. „Multe vieți salvate”, a scris Lauterbach pe platforma de socializare X (Twitter).
Planul a inclus, printre alte măsuri, mesaje direcționate pentru persoanele în vârstă și pentru cei cu afecțiuni, astfel încât să se poată proteja mai bine în condiții de căldură extremă.
RKI a raportat 4.500 de decese cauzate de căldură anul trecut, dar a spus că numărul deceselor a fost neobișnuit de mare vara trecută din cauza pandemiei de COVID-19.
„Căldura”, menționată rareori în certificatul de deces
RKI subliniază că cifrele publicate sunt o estimare care combină datele despre decese de la Oficiul Federal de Statistică și măsurătorile de temperatură de la Serviciul Meteorologic German. Acest lucru se datorează faptului că doar în câteva cazuri expunerea la căldură este cauza directă a morții, insolația fiind una dintre aceste cauze.
În cele mai multe cazuri, căldura este un factor agravant pentru bolile preexistente și, prin urmare, nu este menționată drept cauza decesului în certificatul de deces.
Sursa foto: Freepik