Companii responsabile față de mediu și oameni

Grupul ProCredit a inaugurat primul parc solar propriu în Kosovo

Energie Verde Panouri Fotovoltaice ProEnergy ECSR
Energie Verde Panouri Fotovoltaice ProEnergy ECSR

Grupul ProCredit, care activează în special în Europa de Sud-Est și de Est, a inaugurat propriul parc fotovoltaic numit ProEnergy în Lipjan, aproape de Pristina, în Kosovo. Acest parc fotovoltaic are o capacitate de 3 MWp și a fost realizat ca un proiect comun între Banca ProCredit din Kosovo și ProCredit Holding.

Prin intermediul acestui proiect, Grupul ProCredit își propune să contribuie la transformarea peisajului energetic din Kosovo prin dezvoltarea de know-how local și să promoveze investițiile în sectorul privat. Proiectul reprezintă un pas important pentru Grupul ProCredit, care este angajat în dezvoltare, în ceea ce privește atingerea neutralității climatice, un obiectiv pe care îl urmărește încă din 2018.

Citește și: tbi bank și DbSolar, parteneriat pentru un viitor mai verde

Parcul Fotovoltaic ProEnergy este primul parc solar din Kosovo deținut de un grup bancar. Proiectul a costat în jur de 2,5 milioane EUR. Producția anuală preconizată a parcului solar de 3 MWp este de 3.711 MWh, care va putea alimenta până la 450 de gospodării cu un consum de electricitate mediu lunar de până la 700 kWh. În acest mod, Grupul ProCredit contribuie la tranziția energetică în Kosovo, ținând cont că 90% din electricitatea generată în Kosovo în 2022 a provenit din centrale electrice pe bază de cărbune, cu emisii de gaze cu efect de seră și riscuri pentru sănătate și mediul înconjurător.

ProCredit, stabilizarea și transformarea sectorului energetic în țările în care activează

Proiectul ProEnergy din Kosovo reflectă orientarea spre dezvoltarea sustenabilă a Grupului ProCredit, care urmărește să contribuie la protejarea mediului înconjurător în țările în care activează. Dincolo de impactul pe care proiectul îl are la nivel local în Kosovo, ProEnergy reprezintă un pas esențial pentru Grupul ProCredit însuși, în direcția atingerii propriilor sale obiective climatice. Din 2018, moment în care și-a luat angajamentul de a deveni neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon, Grupul ProCredit a reușit să își reducă aproape la jumătate acest indicator. Parcul fotovoltaic inaugurat în Kosovo se află în curs de certificare, conform etalonului Gold Standard, iar energia curată pe care o produce va ajuta pe viitor la compensarea în mod semnificativ a emisiilor Scope 1 și Scope 2 la nivelul Grupului.

Citește și: Un nou serial BBC ar putea contribui la “a ne stimula să facem ceva” în legătură cu criza mediului

Hubert Spechtenhauser, Președintele Consiliului de Conducere al ProCredit General Partner AG, care a ținut un discurs la evenimentul de deschidere, punctează următoarele: ”În calitatea noastră de grup bancar orientat spre dezvoltare sustenabilă, noi, la ProCredit, ne aflăm într-o poziție unică prin care ne aducem contribuția la tranziția energetică. Investiția noastră în parcul fotovoltaic ProEnergy din Kosovo scoate în evidență în mod clar seriozitatea abordării noastre. La nivelul Grupului ProCredit, urmărim să promovăm necesitatea dezvoltării surselor de energie regenerabile, precum și să consiliem și să sprijinim clienții în planurile lor de tranziție energetică, contribuind astfel, la realizarea obiectivelor Acordului de la Paris privind schimbările climatice.”

ProCredit, investiții în eficiență energetică, energie regenerabilă și alte investiții verzi

La sfârșitul lunii martie 2023, creditele verzi au reprezentat 20,2% din portofoliul de credite al Grupului ProCredit. Acest procent reprezintă credite în valoare totală de 1,2 miliarde EUR destinate investițiilor în eficiență energetică, energie regenerabilă sau altor investiții verzi.

Citește și: Please bin your gum. Marea Britanie își curăță străzile de gumele de mestecat aruncate pe jos

O treime din aceste credite acordate sunt utilizate deja pentru proiecte de energie regenerabilă. Pana la data de 31 martie 2023, aproximativ 370 milioane EUR a fost puse la dispoziție pentru finanțarea unui număr de 1.370 de investiții fotovoltaice. Circa 1.000 din aceste investiții în panouri fotovoltaice au fost realizate de către întreprinderile mici și mijlocii sau de către persoane fizice, în timp ce restul fac parte din inițiative de finanțare pentru alte tipuri proiecte.

Creditele verzi rămân în centrul atenției Grupului ProCredit. Pe termen mediu, ponderea acestor credite din portofoliul total urmează să fie extinsă la 25%.

Share this article
Prev Post

tbi bank și DbSolar, parteneriat pentru un viitor mai verde

Next Post

Platforma de Mediu pentru București lansează un nou apel de finanțare pentru proiecte ONG de management al deșeurilor și economie circulară

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next