Schimbările climatice se accelerează, iar Pământul va depăși pragul de încălzire de 1,5 grade Celsius în acest deceniu, potrivit unui studiu publicat joi, despre care oamenii de știință au spus că ar trebui să dea alarma la dezbaterile din acest an privind clima din cadrul COP28.
Țările s-au angajat, în cadrul Acordului de la Paris din 2015, să mențină încălzirea globală la 1,5 grade Celsius peste temperaturile din perioada preindustrială, însă noul studiu realizat de o echipă de oameni de știință, inclusiv de la NASA și Universitatea Columbia, confirmă dovezile anterioare care sugerează că acest obiectiv este deja imposibil de atins.
„Limita de 1,5C este moartă de-a binelea”, a declarat coautorul studiului, James Hansen, de la Institutul Pământului, Universitatea Columbia, unul dintre primii oameni de știință care au avertizat lumea, în anii ‘80, cu privire la impactul gazelor cu efect de seră asupra încălzirii globale. „Neajunsul comunității noastre științifice este că nu a reușit să le explice clar liderilor politici care este situația”, a spus el.
În acest moment, planeta s-a încălzit deja cu aproape 1,2 grade Celsius peste temperaturile din perioada preindustrială.
Studiul a primit reacții mixte din partea unor climatologi. Unii au pus la îndoială concluziile, iar Michael Mann, de la Universitatea din Pennsylvania, a afirmat într-o postare pe blog că acestea „sunt foarte departe de curentul actual de opinii”.
Noul raport vine după luni de șocuri meteorologice extreme la nivel mondial, de la valuri de căldură în China la inundații grave în Libia, cu un an 2023 care urmează deja să fie declarat cel mai cald înregistrat vreodată.
Țările lumii se vor reuni la sfârșitul acestei luni la Dubai pentru summitul anual al ONU privind clima, pentru a discuta despre eforturile politice globale de limitare a emisiilor de gaze cu efect de seră.
Constatările studiului, publicat în revista Oxford Open Climate Change, rezultă din doi factori.
Oamenii de știință au subestimat cât de sensibilă este clima Pământului la creșterea nivelului de dioxid de carbon. Grupul interguvernamental al Națiunilor Unite privind schimbările climatice (IPCC) a estimat că, în cel mai bun caz, dublarea nivelului de dioxid de carbon din atmosferă ar duce la o încălzire globală de aproximativ 3 grade Celsius.
Potrivit studiului, o mai bună înțelegere a datelor climatice istorice, obținute din surse precum carote de gheață prelevate din ghețari și inelele copacilor, a dus la o estimare mai mare, de aproximativ 4,8 grade Celsius.
Până în prezent, concentrațiile de dioxid de carbon din atmosferă au crescut de la aproximativ 280 de părți pe milion (ppm) în epoca preindustrială la aproximativ 417 ppm în prezent.
Un alt factor citat de raport se referă la progresele înregistrate de China în ceea ce privește poluarea aerului, cauzată în principal de dioxidul de sulf degajat de centralele pe cărbune, în paralel cu eforturile globale de a reduce astfel de emisii provenite din transportul maritim.
Curățarea aerului, deși aduce beneficii pentru sănătate și salvează vieți, accelerează schimbările climatice. Aerosolii împrăștie și reflectă radiațiile solare.
Michael Mann, de la Universitatea din Pennsylvania, a contestat teoriile de mai sus, în timp ce alți climatologi au afirmat că studiul este în concordanță cu mai multe cercetări recente.
„Totul se accelerează”, a declarat specialistul în climatologie Klaus Hubacek, de la Universitatea din Gronigen.
La începutul acestei săptămâni, un studiu publicat în revista Nature Climate Change a sugerat că lumea ar trebui să ajungă la emisii nete zero până în 2034 pentru a avea 50% șanse de a limita încălzirea la 1,5C – mult mai devreme decât obiectivul global fixat pentru 2050.
Foto: kamchatka – freepik