Teiuș.Solar, parte a grupului Eurowind Energy, dezvoltator și operator danez de proiecte eoliene, solare și hibride, anunță lansarea proiectului Parc Fotovoltaic Teiuș – Putere maximă instalată 60,2 MW, implementat în orașul Teiuș, județul Alba. Valoarea totală a proiectului este de 47.155.440 euro (54.987.957 euro cu TVA).
Cu o putere maximă instalată de 60,2 MW, acest parc fotovoltaic reprezintă un pas major în eforturile grupului Eurowind Energy de a promova sustenabilitatea și utilizarea energiei regenerabile.
Totodată, parcul fotovoltaic Teiuș vizează nu doar producerea a 103.592 de MWh anual, ci și o reducere semnificativă a emisiilor de carbon, cu 37.125 de tone pe an. Aceste obiective subliniază angajamentul companiei față de o economie eficientă din punct de vedere al resurselor, ecologică și competitivă.
„Aprobarea Parcului Fotovoltaic Teiuș reprezintă un moment important în strategia noastră de dezvoltare durabilă și de combatere a schimbărilor climatice, contribuind astfel la asigurarea unui mediu mai curat pentru generațiile viitoare. Suntem mândri că putem contribui la tranziția energetică a României și la îmbunătățirea calității mediului prin acest proiect inovator”, a declarat Adrian Dobre, Country Manager România, Eurowind Energy.
Pe lângă aspectele tehnice și ecologice, Parcul Fotovoltaic Teiuș va avea un impact pozitiv și asupra comunității locale, oferind noi oportunități de dezvoltare și creștere economică. De asemenea, va transforma peisajul energetic al regiunii și va contribui la realizarea obiectivelor naționale și internaționale de sustenabilitate.
Citește și: Reciclarea panourilor fotovoltaice – provocări și bune practici
Proiectul a beneficiat de un ajutor din partea statului în valoare de 15.000.000 euro, conform Contractului de finanțare nr. 183/30.12.2023, cod RUE 643, în cadrul Programului Național de Redresare și Reziliență, Componenta 6 Energie, Măsura de investiții I.1 Sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană și solară.
Proiectul a început la 1 iulie 2022 și este prevăzut să se finalizeze la 30 iunie 2024, marcând un moment important în calendarul proiectelor de energie verde din România.