Un grup de țări UE, condus de Austria, solicită revizuirea urgentă a legii privind combaterea defrișărilor din cadrul blocului comunitar, care urmează să intre în vigoare la sfârșitul anului, afirmând că aceasta ar putea afecta fermierii europeni, potrivit unui document analizat luni de Reuters.
Legea UE urmărește să elimine defrișările din lanțurile de aprovizionare cu carne de vită, soia și alte produse agricole vândute în Europa, astfel încât consumatorii europeni să nu contribuie la distrugerea pădurilor globale.
Aceste norme se aplică în egală măsură și fermierilor europeni, cărora li se va interzice să exporte produse cultivate pe terenuri forestiere defrișate sau degradate.
„Obiectivul general convenit de combatere a defrișărilor din țările terțe nu trebuie să fie în detrimentul economiei europene, în special al sectorului agricol și forestier european”, se arată în documentul semnat și de Finlanda, Italia, Polonia, Slovacia, Slovenia și Suedia.
În ultimele săptămâni, liderii UE au diluat numeroase politici de mediu în încercarea de a înăbuși protestele de luni de zile ale fermierilor furioși, unii dintre ei criticând politicile ecologice ale blocului ca fiind excesive.
Miniștrii agriculturii din țările UE urmează să discute documentul în cadrul unei reuniuni care are loc astăzi la Bruxelles.
Comisarul european pentru mediu Virginijus Sinkevicius – care a efectuat luna aceasta un turneu în țările din America de Sud în încercarea de a calma îngrijorările acestor țări cu privire la această politică – și-a arătat scepticismul cu privire la apariția acestor solicitări pe marginea unei legi pe care țările UE și legiuitorii au aprobat-o anul trecut.
„Mi se pare foarte ciudat că, știți, cu 100 de zile înainte de alegeri, dintr-o dată găsim probleme în legislația pe care am discutat-o timp de 2 ani și jumătate”, a declarat Sinkevicius luni, într-o conferință de presă, referindu-se la viitoarele alegeri pentru Parlamentul UE din iunie.