Marile companii responsabile pentru emisiile de gaze cu efect de seră nu dezvăluie modul în care riscurile legate de climă le-ar putea afecta financiar, potrivit raportului ”Still Flying Blind – The Absence of Climate Risk in Financial Reporting”, publicat de Carbon Tracker, organizație britanică care analizează impactul schimbărilor climatice asupra piețelor financiare.
126 dintre cele 134 de companii multinaționale responsabile cu până la 80% din emisiile industriale de GES nu au furnizat suficiente dovezi că situațiile lor financiare aferente anului 2021 includ impactul problemelor legate de climă. Printre companiile analizate, se numără cele din sectorul combustibililor fosili, al mineritului, producției, automobilelor și al tehnologiei, toate fiind companii vizate de angajamentul Climate Action 100+, asumat de investitori.
„Atunci când companiile nu iau în considerare chestiunile legate de climă, situațiile lor financiare pot include active supraevaluate, pasive subevaluate și profituri supraevaluate”, a declarat Barbara Davidson, șefa departamentului de contabilitate, audit și raportări al Carbon Tracker și principalul autor al raportului. Și asta în contextul în care organismele de reglementare de la nivel mondial pledează pentru îmbunătățirea publicării informațiilor privind riscurile și efectele legate de climă, pentru a ajuta investitorii să direcționeze banii în direcția eforturilor de a atinge obiectivele de zero emisii nete până în 2050.
De asemenea, auditorii nu iau în considerare aspectele legate de climă, conform raportului. Potrivit Reuters, aproape toate rapoartele de audit analizate de Carbon Tracker nu au precizat dacă și cum au luat în considerare impactul obiectivelor de reducere a emisiilor, al modificărilor reglementărilor sau al scăderii cererii pentru produsele unei companii.
Raportul Carbon Tracker semnalează că s-au înregistrat unele progrese în sensul includerii riscurilor climatice în situațiile financiare ale companiilor. Compania elvețiană Glencore, de pildă, unul dintre cei mai mari furnizori mondiali de materii prime și materiale rare, a furnizat informații relevante în acord cu ambiția sa de a atinge emisii nete zero până în 2050.
„Situațiile financiare ale Glencore sunt deosebit de lămuritoare – ele arată că, în cazul unui scenariu precum „Net Zero Emissions by 2050″, al IEA, ar trebui să reducă practic întreaga valoare a activelor sale de cărbune termic”, a declarat Rob Schuwerk, directorul executiv al Carbon Tracker în SUA. „Câte alte bilanțuri ale companiilor prezintă riscuri similare?”
Raportul ”Still Flying Blind – The Absence of Climate Risk in Financial Reporting”