Sistemele de susținere a vieții de pe Pământ au fost atât de afectate. Planeta se află „mult în afara spațiului de operare sigură pentru umanitate”, au avertizat oamenii de știință.
Evaluarea lor a constatat că șase din nouă „limite planetare” au fost încălcate. Aceste lucruri s-au întâmplat din cauza poluării și distrugerii lumii naturale provocate de om. Granițele planetare reprezintă limitele sistemelor globale cheie – cum ar fi clima, apa și diversitatea vieții sălbatice.
Limitele afectate înseamnă că sistemele au fost îndepărtate de starea sigură și stabilă. Această stare a existat de la sfârșitul ultimei ere glaciare, acum 10.000 de ani, până la începutul revoluției industriale. Întreaga civilizație modernă a luat naștere în această perioadă, numită Holocen.
Evaluarea a fost prima care a vizat toate cele nouă granițe planetare și a reprezentat „prima verificare științifică a stării de sănătate a întregii planete”. Șase limite au fost depășite. Două sunt considerate a fi aproape de a fi depășite: poluarea aerului și acidificarea oceanelor. Singura limită care nu este amenințată este cea a ozonului atmosferic. Acțiunile de eliminare treptată a substanțelor chimice distructive din ultimele decenii au dus la diminuarea găurii de ozon.
Citește și: Sâmbătă, 16 septembrie este Ziua de Curățenie Națională Let’s Do It, Romania!
Oamenii de știință au declarat că cea mai „îngrijorătoare” constatare a fost că toate cele patru limite biologice, care acoperă lumea vie, se află la, sau aproape de, cel mai înalt nivel de risc. Lumea vie este deosebit de importantă pentru Pământ. Aceasta oferă rezistență prin compensarea unor schimbări fizice, de exemplu, copacii absorb poluarea cu dioxid de carbon.
Sursa: The Guardian