Obiectivele de reducere a emisiilor de dioxid de carbon ale unora dintre cele mai mari companii cotate la bursă sunt prea firave la nivel colectiv, ceea ce înseamnă că acestea nu reușesc să aibă un rol consistent în prevenirea celor mai devastatoare efecte ale încălzirii globale, se arată într-un raport publicat marți, citat de Reuters.
Studiul realizat în rândul a 51 de companii de către organizația non-profit NewClimate Institute și Carbon Market Watch a constatat că acestea s-au angajat să își reducă emisiile în medie cu 30% până în 2030, față de 43%, cât ar fi necesar pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius până în 2050.
Cu toate că 19 companii și-au îmbunătățit obiectivele în ultimii doi ani, cele ale multor firme au fost descrise ca fiind ambigue, cu obiective legate doar de o parte a activității lor sau bazându-se pe compenssarea carbonului în loc să reducă emisiile, ceea ce a condus la obiective efective de 5%-20%, potrivit raportului.
Printre cei mai buni performeri, se numără producătorul din domeniul alimentar Mars, retailerul H&M Group și grupurile energetice Enel și Iberdrola, care s-au angajat să își reducă emisiile cu un procent cuprins între 50% și 64%, se arată în raport.
Nu același lucru se poate spune despre Toyota, Adidas, Engie, Nestle ori Volkswagen.
„La patru ani de la începerea deceniului critic pentru acțiunile privind schimbările climatice, unele companii au înțeles necesitatea de a stabili obiective pentru 2030 care să fie aliniate la cele mai recente date științifice privind clima și să fie susținute de măsuri credibile pentru a le atinge”, a declarat Frederic Hans, de la NewClimate Institute.
„Cu toate acestea, există încă o lipsă îngrijorătoare de angajament și de urgență din partea a prea multor companii pentru a întreprinde acțiuni credibile în domeniul climei.”
Oamenii de știință consideră că emisiile trebuie reduse aproximativ la jumătate până la sfârșitul deceniului, dacă se dorește atingerea obiectivului net zero gaze cu efect de seră la jumătatea secolului. Anul trecut, atât emisiile, cât și temperaturile medii au atins un nivel record.
Benja Faecks, de la Carbon Market Watch, a declarat că acest raport arată necesitatea unor reglementări mai eficiente în domeniul climei.
„Societatea civilă, investitorii și guvernele depind de reguli transparente și credibile pentru a face distincția între planurile de tranziție bine fundamentate și cele care rămân inadecvate și predispuse la greenwashing”, a spus Faecks.
Sursa foto: Pixabay