OMV intenționează să își extindă activitatea în domeniul energiei regenerabile în Europa de Sud-Est. Compania a declarat, citată de Balkan Green Energy News, că România, Serbia, Bulgaria și Ungaria au un potențial mare de energie eoliană și solară.
Grupul austriac a trecut printr-o transformare majoră în direcția tehnologiilor curate. La prezentarea rezultatelor din prima jumătate a anului, directorul general Alfred Stern a subliniat că societatea dorește să își extindă investițiile în energie regenerabilă în Europa de Sud-Est, adăugând că România, Serbia, Bulgaria și Ungaria au un mare potențial de energie eoliană și solară.
Compania are deja o prezență substanțială pe piața energiei electrice din România, unde filiala sa OMV Petrom operează o centrală electrică pe gaz de 860 MW. Compania a declarat deja în iunie că este în căutarea unor oportunități în segmentul energiilor regenerabile în regiune.
Stern a declarat că OMV nu mai este dependentă de gazele naturale din Rusia.
Creștere a portofoliului de energie verde în România
OMV Petrom va dezvolta împreună cu operatorul centralei pe cărbune Complexul Energetic Oltenia (CE Oltenia) 4 parcuri de energie solară cu o capacitate combinată de 450 MW. În plus, a cumpărat proiecte fotovoltaice cu o capacitate totală de 710 MW în țară.
Subsidiara din România deține o participație de 50% la firma Electrocentrale Borzești, care are un portofoliu de proiecte de energie regenerabilă de 1 GW, din care 950 MW din eolian și 50 MW din solar.
De asemenea, OMV Petrom și-a extins parteneriatul cu Renovatio prin achiziționarea unei participații de 50% în proiecte de energie regenerabilă în valoare de 130 MW.
Compania investește în biocombustibili și hidrogen verde în România, precum și într-o instalație pentru componente diesel regenerabile în rafinăria sa Schwechat din Austria.
OMV mizează pe CSC și energia geotermală
Grupul a obținut în iunie o a doua licență în Norvegia pentru captarea și stocarea carbonului (CCS), într-un proiect în care deține 30%. Situl Iroko din Marea Nordului norvegiană are o capacitate de 215 milioane de tone de dioxid de carbon, a declarat OMV, adăugând că ar putea prelua 7,5 milioane de tone pe an.
Obiectivul companiei de emisii reduse de carbon vizează atingerea a 4 TWh de energie geotermală, a 3 TWh până la 4 TWh de electricitate regenerabilă și a 3 mil. tone capacitate CCS pe an până în 2030. OMV a promis să investească 5 miliarde euro în această zonă până la sfârșitul deceniului.