Companii responsabile față de mediu și oameni

ONU: Eforturile sporite de reciclare nu reușesc să țină pasul cu creșterea cantității de deșeuri electronice

Producția mondială de deșeuri electronice și electrice (DEEE) crește de cinci ori mai repede decât capacitatea de reciclare documentată.

Acest lucru reiese, potrivit publicației edie, din cea mai recentă ediție a Monitorului global al deșeurilor electronice al ONU, care urmărește nivelurile de deșeuri și de reciclare din întreaga lume.

Monitorul confirmă că în 2022 s-au generat un record de 62 de milioane de tone de deșeuri electronice – o creștere de 82% de la începutul înregistrărilor, în 2010. ONU atribuie această creștere ratelor mai mari de consum și ciclurilor de viață mai scurte ale produselor.

Materialele încorporate în deșeurile electronice produse în 2022 depășesc 91 de miliarde de dolari, estimează ONU. Însă cea mai mare parte a acestei valori se duce la gunoi din cauza ratelor scăzute de reciclare.

S-au depus unele eforturi pentru a extinde opțiunile de reparare și infrastructura de reciclare. 22,3% din deșeurile electronice generate în 2022 au fost documentate ca fiind reciclate oficial, în creștere de la 17,4% în 2019.

Cu toate acestea, progresele nu au fost suficient de rapide. Ratele de generare a deșeurilor electronice depășesc de cinci ori ratele de creștere a capacității de reciclare.

ONU a avertizat că infrastructura de reciclare a deșeurilor electronice este „inadecvată” în majoritatea locurilor. În timp ce ratele de reciclare depășesc 40% în Europa, acestea sunt mai mici de 1% în Africa.

Trebuie subliniat faptul că tendința de a exporta deșeuri, inclusiv deșeuri electronice, către țările cu venituri mai mici, în ciuda dificultăților pe care le întâmpină aceste piețe în ceea ce privește reciclarea formală și documentată, continuă.

Aproape 10 % din deșeurile electronice generate în 2022 au fost transportate peste granițe, două treimi dintre acestea fiind exportate din țările mai bogate către cele mai puțin bogate.

Deșeurile electronice care nu sunt procesate corespunzător prezintă numeroase riscuri pentru sănătatea publică și pentru mediu. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) le clasifică drept periculoase din cauza potențialului de contaminare cu poluanți toxici a depozitelor de deșeuri și a locurilor de reciclare necorespunzătoare. Deșeurile electronice pot, de asemenea, să genereze microplastice.

Kees Balde, de la Institutul ONU pentru Formare și Cercetare, care a condus elaborarea raportului de monitorizare, a declarat că investițiile în repararea, reutilizarea și reciclarea deșeurilor se vor amortiza din plin.

Institutul estimează că, dacă ratele globale de reciclare a deșeurilor electronice ar crește peste 60% și dacă s-ar face eforturi concertate pentru a preveni risipa în acest deceniu, beneficiile ar depăși costurile cu 38%.

Printre principalele beneficii s-ar număra reducerea cheltuielilor de sănătate publică și reutilizarea elementelor de pământuri rare în tehnologiile cu emisii reduse de carbon. În prezent, doar 1% din cererea pentru aceste materiale este acoperită prin reciclarea deșeurilor electronice.

Foto: New Fewings – Unsplash

Share this article
Prev Post

DS Smith: Lecțiile de economie circulară pentru copii continuă la Zărnești

Next Post

Societatea Națională Nuclearelectrica sprijină proiectele Narada de eficientizare energetică a școlilor din România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next