Potrivit unui studiu realizat de cercetători de la institute europene de sănătate și publicat la începutul acestei săptămâni de revista Nature Medicine, peste 61.600 de persoane au murit anul trecut din cauza afecțiunilor provocate de valurile de căldură, în timpul celei mai fierbinți veri europene înregistrate vreodată.
Studiul a constatat că țările mediteraneene – Italia, Spania, Portugalia, Grecia – au înregistrat cele mai mari rate de deces raportat la mărimea populației, iar în cifre absolute, Italia, Spania și Germania au înregistrat cele mai multe pierderi de vieți omenești din cauza căldurii, cu 18.010, 11.324 și, respectiv, 8.173 de decese.
România este printre țările europene cu cele mai multe decese, înregistrând 2423 de cazuri, dintre care 457 la categoria de vârstă 0-64 de ani, 780, la categoria de vârstă 65-79 de ani și 1186 de decese înregistrate la categoria de vârstă 80+.
Căldura extremă poate ucide prin provocarea de accidente vasculare cerebrale sau prin agravarea bolilor cardiovasculare și respiratorii, persoanele în vârstă fiind printre cele mai vulnerabile.
Ministerul german al sănătății, scrie Reuters, a lansat luna trecută o campanie de sprijin a autorităților locale în elaborarea planurilor de acțiune împotriva căldurii, care prevăd, printre altele, protecție sporită pentru persoanele fără adăpost și măsuri precum furnizarea de mai multă apă potabilă în spațiile publice.
Alte țări europene, precum Franța, au introdus planuri naționale pentru a face față temperaturilor extreme după valurile de căldură mortale din Europa din 2023 – printre măsurile luate numărându-se sisteme de avertizare timpurie și înființarea mai multor spații verzi în orașe.