Peste 60 de țări s-au angajat să susțină susțin un acord inițiat de Uniunea Europeană, Statele Unite și Emiratele Arabe Unite pentru triplarea energiei regenerabile în acest deceniu și renunțarea la cărbune, au declarat joi pentru Reuters doi oficiali implicați în discuții.
UE, SUA și Emiratele Arabe Unite vor solicita promovarea proiectului la finalul unei reuniuni a liderilor mondiali din 2 decembrie, în cadrul Summit-ului anual al ONU privind clima din Dubai, COP28, au declarat oficialii.
Unele economii emergente majore precum Nigeria, Africa de Sud și Vietnam, țări dezvoltate precum Australia, Japonia și Canada, precum și alte țări, printre care Peru, Chile, Zambia și Barbados, au declarat că se vor alătura angajamentului.
Proiectul analizat de Reuters i-ar angaja pe semnatari să-și dubleze rata anuală de îmbunătățire a eficienței energetice la nivel mondial la 4% pe an până în 2030 și să-și reducă treptat utilizarea energiei pe bază de cărbune, inclusiv prin încetarea finanțării de noi centrale electrice care folosesc cărbunele.
Unul dintre oficiali a declarat că negocierile cu China și India pentru a se alătura angajamentului sunt „destul de avansate”, deși niciuna dintre ele nu a fost încă de acord să se alăture.
Oamenii de știință spun că ambele acțiuni – extinderea rapidă a energiei curate și reducerea rapidă a arderii combustibililor fosili care emit CO2 în sectorul energetic – sunt vitale pentru ca lumea să evite schimbări climatice mai grave.
Foto: vecstock – freepik