Tetra Pak a evidențiat într-un comunicat de presă, cu ocazia Zilei Pământului (22 aprilie), o parte din inițiativele sale recente de reciclare care contribuie la menținerea materialelor valoroase în uz și la evitarea depozitelor de deșeuri. Aceste inițiative fac parte din investițiile pe care compania le face de zeci de ani, pentru a sprijini infrastructura de colectare și reciclare din întreaga lume, crescând numărul operațiunilor de reciclare care tratează ambalajele din carton la nivel mondial de la 40 în 2010 la peste 200 în prezent.
Potrivit Băncii Mondiale, se preconizează că deșeurile la nivel mondial vor crește cu 70% până în 2050, dacă nu se iau măsuri imediate și semnificative, ambalajele alimentare contribuind din plin la această problemă dacă nu sunt colectate și reciclate în mod corespunzător.
Colaborările recente ale Tetra Pak se concentrează pe crearea de capacități suplimentare de reciclare, pe creșterea ratelor de colectare și pe asigurarea faptului că materialele provenite din cartoanele de băuturi post-consum pot reintra în economie.
Markus Pfanner, vicepreședinte al operațiunilor de sustenabilitate la Tetra Pak, subliniază că pentru a construi o economie circulară este nevoie de acțiuni și cooperare la nivelul întregului sistem, susținute de un cadru de reglementare care să creeze condițiile necesare pentru a transforma provocările în oportunități.
Ambalajele pentru băuturi pe bază de hârtie sunt reciclabile acolo unde există infrastructuri adecvate de colectare, sortare și reciclare. Tetra Pak estimează că, la nivel global, 1,2 milioane de tone de cutii de carton pentru băuturi au fost colectate și trimise spre reciclare în 2021. Dar imaginea este foarte fragmentată la nivel mondial, iar schimbările de lungă durată pot avea loc doar prin acțiuni colective, inovații transformaționale și investiții îndrăznețe.
În 2022, Tetra Pak a investit aproape 30 de milioane de euro în proiecte de reciclare la nivel mondial, cu planuri de a merge mai departe și de a investi până la 40 de milioane de euro anual în următorii ani, în conformitate cu obiectivele sale privind colectarea și reciclarea cutiilor de carton pentru băuturi. Ca parte a Alianței pentru cartoane pentru băuturi și mediu (ACE), compania susține ambiția industriei de a crește rata de colectare pentru reciclare a cartoanelor pentru băuturi la 90% și rata de reciclare la 70%, în UE, până în 2030.