Cartea “The Tree Forager” (Observatorul de arbori), scrisă de Adele Nozedar, este mai mult decât un simplu ghid menit să ne introducă în minunata taină a arborilor. În această carte, cititorul este purtat în expediții de identificare, fiindu-i furnizate informații detaliate despre aspect, scoarță, frunze, flori, fructe și nu numai, ajutându-l să recunoască 40 de arbori de diferite specii, de la conifere, foioase, până la pomi fructiferi și ornamentali. Așa cum precizează autoarea în incipit, această carte depășește convenționala identificare tehnică a arborilor, devenind un ghid al regăsirii de sine, pe măsură ce ajungem să cunoaștem mai multe despre lumea în care trăim și arborii care ne înconjoară.
“Suntem indisolubil legați de lumea naturală și soarta ei este și soarta noastră. Asta e credința mea, oricum. Găsesc această idee reconfortantă – chiar eliberatoare. Sper că această carte vă încurajează să petreceți timp explorând și apreciind natura. Dar, mai presus de toate, îmi doresc ca într-o zi să te uiți la un copac pe care l-ai văzut de o mie de ori înainte și să fii brusc uluit de el. Vei ști când se va întâmpla asta – magia va rămâne cu tine pentru tot restul vieții”
Fiecărui arbore identificat în prezenta carte îi este atribuită o experiență din viața autoarei, precum amintiri din copilărie, cum și unde l-a identificat, povești culese etc. Regăsim un set bogat de date istorice, geografice, botanice, folclorice și chiar legende.
Un mic capitol este dedicat faunei care interacționează cu arborele. Aflăm cum și în ce mod insectele, păsările, mamiferele pot beneficia de pe urma arborilor, aceștia devenind sursă de hrană, cuibărit, refugiu etc.
Ultimul capitol este utilitatea în medicină și / sau alimentație. Se regăsesc rețete de sucuri, prăjituri, leacuri, modalități de conservare, chiar sfaturi de supraviețuire, în funcție de tipul arborelui. Toate rețetele conțin: ingrediente, cantități, mod de prepare.
Fiecare arbore are o casetă cu date de identificare: vârstă, înălțime, forma și dimensiunea coroanei și a frunzelor,florilor, fructelor, perioada când înflorește, familia din care face parte, culori reprezentative, iar fiecare descriere este însoțită de ilustrații color pentru a recunoaște mai ușor arborele, ramura, frunza, floarea, fructul.
Nu în ultimul rând este prezentat numele științific, precum și o sugestie de melodie, atribuită fiecărui arbore, în funcție de caracteristicile sale. Pornind de la ideea că fiecare arbore are o muzică proprie, produsă de zgomotul frunzelor și trosnetul ramurilor, cartea își propune să exploreze legătura dintre copaci și muzică, scopul principal fiind încurajarea cititorului de a aborda un nou mod de gândire și asociere, mai nonconformist.
Cartea nu este de citit în adevăratul sens al cuvântului ci mai mult se dorește a fi un “tovarăș de drum”, utilizată în plimbările noastre prin parcuri sau păduri. Este un depozit foarte util de cunoștințe, cuprinzând informații despre cei 40 de arbori, referitoare la:
- aspect
- utilitate (din cei 40 numai unul singur nu are nici o parte comestibilă sau utilă în medicină – vă las să îl descoperiți singuri),
- unde cresc,
- cum să îi cunoaștem prin văz, sunete, atingere, miros, gust, și astfel să vedem frumusețea lor, să înțelegem imensul izvor de sănătate ce îl reprezintă și astfel să îi iubim și mai ales să îi protejăm, prețuind mai mult comorile pe care le avem, mult mai aproape decât credem.
Putem spune că volumul este o modalitate de a-i face pe oameni să înțeleagă un pic mai mult despre arbori și cum pot trăi în comuniune cu aceștia. Pe lângă sfaturi de identificare sezoniere, rețete pentru mâncare, băuturi, cocktailuri și multe altele, această carte include nenumărate utilizări ale arborilor, inclusiv medicina pe bază de plante, animale sălbatice, meșteșuguri, istorie și folclor. De asemenea, este ușor de parcurs și priceput, stilul fiind simplu și prietenos, iar informațiile sunt prezentate clar și pe înțelesul tuturor.
Cartea poate fi comandată aici