Reprezentanții Parlamentului European și ai statelor membre ale UE au convenit recent asupra unui regulament al UE care să stabilească un punct unic de acces european (ESAP) pentru ca persoanele fizice și juridice să aibă acces liber și digital la informații financiare și legate de sustenabilitate despre întreprinderile europene.
Accesul gratuit, ușor de utilizat, centralizat și digital la informațiile financiare și la cele legate de durabilitate făcute publice de întreprinderile europene, inclusiv de întreprinderile mici, va facilita procesul decizional pentru o gamă largă de investitori, inclusiv pentru investitorii de retail. Prin intensificarea circulației informațiilor, inclusiv la nivel transfrontalier, și prin creșterea gradului de utilizare digitală a acestor informații, ESAP va promova într-o mai mare măsură integrarea serviciilor financiare și a piețelor de capital în Uniune și va contribui la atingerea obiectivelor uniunii piețelor de capital.
„Acordul de astăzi este o veste bună atât pentru întreprinderile europene, cât și pentru investitorii din întreaga lume. Urmează să creăm o platformă care va facilita mult găsirea și compararea produselor de investiții și a întreprinderilor, inclusiv a IMM-urilor, care sunt durabile și care au un viitor financiar promițător. Acest lucru va ajuta întreprinderile europene să devină și mai atractive pentru investitori.” a declarat Elisabeth Svantesson, ministra suedeză a finanțelor (foto).
ESAP nu impune întreprinderilor europene nicio cerință suplimentară de raportare a informațiilor. Acest lucru se datorează faptului că ESAP va oferi acces la informațiile care au fost deja făcute publice în aplicarea directivelor și regulamentelor europene relevante. Informațiile privind durabilitatea vor fi puse la dispoziție din timp în cadrul ESAP, sprijinind obiectivele Pactului verde european.
În temeiul acordului provizoriu, se preconizează că platforma ESAP va fi disponibilă începând cu vara anului 2027 și va fi introdusă treptat pentru a permite o punere în aplicare riguroasă. Pe baza unor etape coerente, această introducere treptată va asigura faptul că regulamentele și directivele europene vor intra, în conformitate cu prioritatea lor, în domeniul de aplicare al ESAP în termen de patru ani. Acest lucru garantează că există suficient timp pentru a defini și a pune în aplicare aspectele tehnice necesare ale proiectului. În acest timp, vor fi instituite și o evaluare periodică a funcționării ESAP și o clauză de revizuire care ar trebui să garanteze caracterul adecvat al platformei în raport cu nevoile utilizatorilor săi și cu eficiența sa tehnică.
La șase luni după ce ESAP devine public (48 de luni de la intrarea în vigoare), va începe etapa 2. Domeniul de aplicare al etapei 2 va fi destul de amplu și va include, printre altele, informațiile furnizate în conformitate cu Regulamentul privind publicarea de informații privind finanțarea durabilă (SFDR), Regulamentul privind agențiile de rating de credit (ARC) și Regulamentul privind indicii de referință.
În cursul celei de a treia și ultime etape, la domeniul de aplicare se adaugă informații relevante care decurg din aproximativ 20 de acte legislative suplimentare, inclusiv Regulamentul privind cerințele de capital (CRR), Regulamentul privind piețele instrumentelor financiare (MiFIR) și Regulamentul privind obligațiunile verzi europene (EuGBR).
Foto credit: Fredrik Sandberg/TT