Comisia Europeană intenționează să propună interzicerea utilizării substanțelor PFAS, cunoscute și sub numele de „substanțe chimice eterne”, în produsele destinate consumatorilor. Anunțul a fost făcut de comisarul european pentru mediu, Jessika Roswall, într-un interviu acordat Reuters.
PFAS (substanțele perfluoroalchilate și polifluoroalchilate) sunt compuși chimici care nu se degradează în mediul înconjurător, ridicând îngrijorări serioase cu privire la acumularea lor în ecosisteme, în apa potabilă și în organismul uman. În prezent, aceste substanțe sunt utilizate în mii de produse, de la cosmetice și tigăi antiaderente până la avioane și turbine eoliene, datorită rezistenței lor la temperaturi extreme și coroziune.
„Este o măsură importantă atât pentru sănătatea umană și mediu, cât și pentru industrie, care va știi astfel cum să elimine treptat aceste substanțe”, a declarat comisarul Roswall.
Inițiativa vine la aproape doi ani după ce cinci state membre – Danemarca, Germania, Olanda, Norvegia și Suedia – au susținut o interdicție largă asupra PFAS. Cu toate acestea, propunerea oficială a UE nu va fi finalizată cel mai devreme până anul viitor, în timp ce se stabilesc exceptările „esențiale”.
Printre potențialele utilizări care ar putea fi exceptate se numără inhalatoarele pentru astm și semiconductorii folosiți în tehnologiile verzi, cum ar fi vehiculele electrice. Chiar și acestea vor face însă obiectul unor restricții, inclusiv în ceea ce privește modul lor de eliminare.
Studiile care leagă expunerea la PFAS de probleme de sănătate – inclusiv afecțiuni hepatice, greutate redusă la naștere și cancer testicular – au generat deja procese în justiție în Statele Unite, unde companii precum 3M și Chemours Co au plătit despăgubiri de peste 11 miliarde de dolari pentru contaminarea apei.
Experții juridici avertizează că și companiile europene ar putea să se confrunte cu un „val” de procese legate de poluare sau de minimalizarea efectelor nocive asupra mediului și sănătății.
„ClientEarth monitorizează îndeaproape comportamentul companiilor în privința PFAS și nu va ezita să acționeze”, a declarat Hélène Duguy, avocat la firma de drept mediu ClientEarth.
Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) evaluează în prezent domeniul de aplicare al interdicției, primind mii de comentarii din partea asociațiilor comerciale care reprezintă sectoare precum industria auto, energia curată și materialele plastice, care solicită diverse excepții.