Aproape toată populația lumii a experimentat temperaturi mai ridicate din iunie până în august ca urmare a schimbărilor climatice induse de om, potrivit unui studiu publicat joi, consultat de Reuters.

Vara anului 2023 în emisfera nordică a fost cea mai fierbinte de când au început înregistrările, valuri de căldură prelungite în America de Nord și sudul Europei provocând incendii catastrofale și creșteri ale ratei mortalității. Iulie a fost cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată, în timp ce temperaturile medii din august au fost, de asemenea, cu 1,5 grade Celsius mai mari decât nivelurile preindustriale.

Studiul realizat de Climate Central, un grup de cercetare cu sediul în SUA, a analizat temperaturile din 180 de țări și 22 de teritorii și a constatat că 98% din populația lumii a fost expusă la temperaturi mai ridicate, care au fost de cel puțin două ori mai probabile din cauza poluării cu dioxid de carbon.

„Practic nimeni de pe Pământ nu a scăpat de influența încălzirii globale în ultimele trei luni”, a declarat Andrew Pershing, vicepreședintele Climate Central. „În fiecare țară pe care am putut-o analiza (…) am observat temperaturi care ar fi greu de atins – și în unele cazuri aproape imposibil – fără schimbările climatice cauzate de om”, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *