Companii responsabile față de mediu și oameni

Wizz Air și Airbus lansează un test operațional privind combustibilul sustenabil pentru aviație

Wizz Air sustenabilitate ECSR
Wizz Air sustenabilitate ECSR

Wizz Air anunță astăzi că va efectua teste ale operațiunilor care utilizează combustibil sustenabil pentru aviație (SAF – sustainable aviation fuel) în colaborare cu Airbus. Acest lucru poziționează Wizz Air în fruntea eforturilor de conformare la viitoarele reglementări UE privind aviația, RefuelEU, care urmează să intre în vigoare din 2025. Inițiativa comună subliniază abordarea proactivă a Wizz Air în vederea decarbonizării transportului aerian, în conformitate cu proiectul UE „Destination 2050”.

Ca parte a pachetului legislativ UE „Pregătiți pentru 55”, regulamentul RefuelEU impune furnizorilor de combustibil pentru aviație să se asigure că tot combustibilul pus la dispoziție în  anumite aeroporturi din UE conține o proporție minimă de combustibil sustenabil pentru  aviație, cu o creștere a amestecurilor în timp.

De asemenea, regulamentul va impune companiilor aeriene care operează în UE să se aprovizioneze cu 90% din necesarul de combustibil din aeroporturile respective. Prin acest proiect, Wizz Air ia măsuri pentru a încorpora combustibil sustenabil pentru aviație în operațiunile sale, pe lângă valorificarea eficienței de consum a aeronavei Airbus A321neo, testarea alinierii la cadrele de reglementare înainte de termen și eforturile depuse pentru a înțelege gradul de conștientizare al pasagerilor cu privire la combustibilul sustenabil pentru aviație și politicile conexe.

Procesul va implica zboruri pe două rute majore, de la Barcelona către Budapesta (BCN-BUD) și de la Bruxelles Charleroi către Budapesta (CRL-BUD), cu combustibil sustenabil pentru aviație furnizat de Cepsa și distribuit de World Fuel Services, o companie World Kinect, pentru fiecare aeroport de origine, urmând ca aceste zboruri să fie finalizate până la sfârșitul anului.

Referitor la această inițiativă, Yvonne Moynihan, Corporate and ESG Officer în cadrul Wizz Air, a spus: „Această colaborare inter-industrială cu Airbus este o demonstrație a angajamentului comunității aviatice de a reduce intensitatea emisiilor. Este esențial ca toți actorii din ecosistemul aviatic să își îndeplinească rolul și să își unească forțele pentru a atinge obiectivul industriei de a atinge zero emisii nete până în 2050. Combustibilul sustenabil pentru aviație (SAF) este un factor-cheie și, de aceea, Wizz Air sprijină această politică de pionierat a UE și, ca urmare, a făcut investiții strategice semnificative în ceea ce privește combustibilul sustenabil

În calitate de companie aeriană europeană, care sărbătorește anul acesta 20 de ani de călătorii inovatoare, suntem mândri și ne angajăm să ne reducem amprenta de carbon și să dăm un exemplu în industrie, având obiectivul ca 10% dintre zborurile noastre să fie alimentate cu combustibil sustenabil pentru aviație până în 2030. Prin acest proiect, nu numai că testăm operațiunile cu combustibil sustenabil, ci colectăm și informații de la pasagerii noștri cu privire la gradul lor de conștientizare a pârghiilor existente pentru decarbonizarea aviației. Pasagerii noștri sunt actori-cheie în lanțul valoric, iar feedbackul lor va juca un rol crucial în modelarea viitoarelor noastre inițiative de sustenabilitate.”

Testarea va include, de asemenea, un sondaj pentru pasagerii Wizz Air, invitându-i să ofere feedback cu privire la înțelegerea și percepția lor asupra inițiativelor privind combustibilul sustenabil pentru aviație și a inițiativelor de sustenabilitate din industrie. Sondajul va fi distribuit clienților care sunt abonați la newsletterul Wizz Air și va fi disponibil și prin intermediul acestui link. Rezultatele vor fi făcute publice și vor evidenția evoluția așteptărilor pasagerilor, permițând companiei Wizz Air și industriei în general să își îmbunătățească în continuare eforturile de sustenabilitate.

Julie Kitcher, Chief Sustainability Officer and Communications în cadrul Airbus, a declarat: „La Airbus, ne-am angajat să promovăm adoptarea combustibilului sustenabil pentru aviație (SAF) ca element esențial al strategiei noastre de decarbonizare. Aeronavele eficiente din punctul de vedere al consumului și al combustibilului sustenabil pentru aviație vor asigura majoritatea reducerilor de emisii pe care industria noastră trebuie să le atingă până în 2050, motiv pentru care colaborarea – alături de parteneri precum Wizz Air – pentru integrarea eficientă a combustibilului sustenabil în cadrul operațiunilor companiilor aeriene este un pas atât de important pe care trebuie să îl facem astăzi. De asemenea, așteptăm cu nerăbdare rezultatele sondajului pe care Wizz Air îl va realiza în curând în rândul pasagerilor. Înțelegerea părerilor clienților despre decarbonizare poate sprijini adoptarea combustibilului sustenabil pentru aviație de către industrie. Suntem încântați să fim partenerii Wizz Air în timpul acestui proces.”

Airbus va sprijini Wizz Air în acest proces, oferind îndrumare tehnică și sfaturi de specialitate pentru a maximiza eficiența integrării combustibilului sustenabil pentru aviație în cadrul operațiunilor. Prin adoptarea proactivă a combustibilului sustenabil și prin pregătirea terenului pentru adoptarea noilor cadre de reglementare,Wizz Air este pregătită să ofere opțiuni de transport aerian mai eficiente din punctul de vedere al emisiilor de carbon pentru milioane de pasageri din Europa.

Furnizorii locali de combustibil pentru aviație ai Wizz Air apreciază că astfel de colaborări pot aduce plusvaloare industriei, oferind vizibilitate și încredere producătorilor pentru a crește oferta și a satisface cererea clienților. Duncan Storey, Senior Vice President și responsabil pentru aprovizionare și dezvoltare comercială EMEA în cadrul World Fuel, a spus: „Alinierea la viitoarele cerințe de aviație, RefuelEU, este o etapă importantă în eforturile noastre de a extinde disponibilitatea combustibililor sustenabili. Sprijinim obiectivele companiei Wizz Air prin furnizarea constantă de combustibil sustenabil pentru aviație pe rutele lor europene cheie, vânzând 18 tone metrice de combustibil sustenabil pentru aviație pur într-un amestec de 10%. Din 2015, lucrăm activ pentru a crește disponibilitatea combustibililor pentru aviație cu emisii reduse de carbon în întreaga lume. Rețeaua noastră de aprovizionare cu combustibil sustenabil în Europa include mai multe locații cheie, cum ar fi Marea Britanie, Germania și Franța.”

Marta Cencillo, Head of Sustainable Aviation la Cepsa, a adăugat: „Cepsa este încântată să participe alături de Wizz Air la această inițiativă importantă de reducere eficientă a emisiilor înainte de mandatul legislativ RefuelEU. În calitate de furnizor principal de energie pentru sectorul aviației din Spania, ne-am angajat să colaborăm cu clienții noștri pentru a le decarboniza activitatea, iar combustibilul sustenabil pentru aviație este o soluție imediată pentru a ajuta la decarbonizarea zborurilor fără a fi nevoie de modificări ale motoarelor aeronavelor.”

Share this article
Prev Post

Principalele țări din UE cheltuiesc 42 de miliarde de euro pentru subvenționarea mașinilor de serviciu alimentate cu combustibili fosili

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next