Companii responsabile față de mediu și oameni

World Vision va dezvolta modele de sere care vor ilustra principiile şi practicile agriculturii durabile

Un consorțiu format din 5 organizații neguvernamentale din România și-a publicat rezultatele proiectelor derulate în ultimii 8 ani în cadrul programului „Creştem prin Educaţie Agricolă” (CEA), finanţat de Romanian-American Foundation (RAF), care a pus la aceeaşi masă învăţământul agricol cu noile tehnologii şi mediul de business, pentru a susţine performanţa profesorilor şi managerilor din licee.

Programul este derulat de Fundaţia World Vision România, Junior Achievement România, Fundaţia Civitas pentru Societatea Civilă şi Centrul Român de Politici Europene.

Eforturile CEA s-au concentrat din 2015 pe redarea importanţei învăţământului tehnic din domeniul agriculturii în pregătirea specialiştilor. Campaniile CEA îşi propun să îmbunătăţească performanţa (metodele de predare, conectarea cu mediul de business, activităţile extraşcolare, soluţiile de e-learning), dar şi promovarea liceelor agricole înscrise în program.

Iniţiativele consorţiului CEA se adresează tuturor celor 59 de licee tehnologice cu profilul agricultură din întreaga ţară.

În ultimii 8 ani, peste 4000 de elevi care studiază la liceele agricole din România au beneficiat de vizite de studiu pe lanţul valoric şi Agricultura 4.0, pachete educaţionale despre Agricultura 4.0 ori de stagii de practică în ferme. Peste 150 de profesori au participat la grupuri de lucru şi vizite în ferme pentru familiarizarea cu tehnologiile 4.0 precum şi la schimburi de experienţă cu licee din Franţa şi Ungaria. Aproape 14.000 de elevi de gimnaziu au descoperit meseriile agricole în cadrul evenimentelor de promovare ale liceelor şi peste 4000 adulţi (părinţi, profesori şi directori de şcoli) au fost informaţi despre importanţa educaţiei agricole. În plus, peste 6200 de elevi au urmat programe de educaţie antreprenorială cu aproape 300 de profesori şi în jur de 2000 elevi au participat la Incubatorul de afaceri şi la Competiţia Naţionala antreprenorială.

Au fost, de asemenea, realizate 15 cercetari cantitative şi calitative în liceele agricole cu privire la practica elevilor, relaţia cu agribusiness, nevoile şcolilor şi relaţia cu ecosistemul instituţional și au fost înaintate decidenţilor din propuneri de politici publice şi programe de finanţare.

Ce proiecte vor fi implementate în următorii trei ani în liceele agricole din România de către Consorţiul CEA:

  • World Vision România va dezvolta modele de sere care vor ilustra principiile şi practicile agriculturii durabile şi tehnologiile 4.0 în paralel cu crearea unei comunităţi de practică care să stimuleze împărtăşirea de idei, provocări, soluţii şi resurse între liceele agricole. Organizația va acorda granturi Agricultura 4.0, care includ adoptarea pachetului educaţional “Călătorie spre anul 2050”, organizarea de vizite de studiu pentru elevi în ferme care aplică tehnologii de ultimă oră şi practici de mediu durabile şi achiziţii de echipamente pentru demonstraţii;
  • Fundaţia Civitas pentru Societatea Civilă va acorda granturi „Călătoria Elevului – de la elev la tehnician”, granturi pentru activităţi de învăţare la locul de muncă. Totodată, organizația va dezvolta şi consolida o comunitate de practică a profesorilor, pe tema activităţilor de învăţare la locul de muncă, pentru a facilita transferul de cunoştinţe şi procesul de învăţare reciprocă a profesorilor în comunităţi de practică;
  • Junior Achievement Romania va realiza cursuri de antreprenoriat pentru 22 de licee agricole, 44 de profesori şi 983 de elevi. În plus, 90 de profesori vor participa la traininguri pentru profesorii din liceele agricole;
  • Centrul Român de Politici Europene (CRPE) va organiza, printre altele, evenimente de conectare a comunităţii liceelor agricole la politici publice şi bune practici naţionale şi europene, va sprijini liceele agricole în conceperea unor stratregii şi planuri de acţiune care să vizeze dezvoltarea în strânsă legătură cu nevoile şi tendinţele agriculturii locale/regionale.

Accesați site-ul CEA pentru mai multe informații.

Share this article
Prev Post

Kaufland și-a redus amprenta de carbon cu peste 1.457 de tone, pentru lanțul de aprovizionare, în 2023

Next Post

Earthsight UK a publicat o investigație care leagă articolele vestimentare H&M și Zara de defrișările ilegale din Brazilia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next