Patru din cinci (80%) dintre cele 1.090 de orașe ale lumii care și-au raportat datele de mediu prin intermediul CDP-ICLEI Track în 2022 au declarat că se confruntă cu pericole climatice semnificative. 70% se așteaptă ca pericolele să fie mai intense în viitor, iar peste jumătate (58%) se așteaptă ca acestea să crească în frecvență.
În urma celei mai fierbinți luni iulie înregistrate vreodată în istoria omenirii, noile informații furnizate de CDP – ONG care gestionează sistemul mondial de publicare a informațiilor de mediu pentru companii, orașe, state și regiuni – indică căldura extremă ca fiind cel mai răspândit pericol climatic cu care se confruntă orașele lumii.
Puțin peste jumătate (51%) dintre orașe au raportat căldura extremă ca fiind cel mai frecvent pericol, alte pericole semnificative legate de căldură raportate de orașe fiind seceta (35% din orașe) și riscul de incendii de vegetație (19%).
Dintre orașele care au raportat pericole climatice, 81% (179 de orașe) din America de Nord au raportat căldura extremă ca fiind un pericol climatic, urmate de 79% (153 de orașe) din Europa și Regatul Unit, 58% (86 de orașe) din Asia-Pacific, 49% (31 de orașe) din Africa și Orientul Mijlociu și 43% (108 orașe) din America Latină.
Printre acestea, se numără New York (SUA), Vancouver (Canada), São Paolo (Brazilia), Atena (Grecia), Londra (Regatul Unit), Tel Aviv (Israel), Abuja (Nigeria), Delhi (India) și Melbourne (Australia). Cu toate acestea, este important de remarcat faptul că numărul orașelor din Africa, Orientul Mijlociu și anumite țări din Asia – zone afectate în mod deosebit de căldură extremă – care raportează date prin intermediul CDP-ICLEI Track rămâne relativ scăzut.
Analiza CDP examinează, de asemenea, impactul puternic al căldurii extreme asupra populației mondiale, constatând că persoanele în vârstă (raportate de 88% dintre orașe), gospodăriile cu venituri mici (67%), copiii și tinerii (63%) și comunitățile marginalizate (45%) sunt grupurile cele mai afectate de aceasta. În același timp, analiza arată că, în cazul a 143 de orașe, aproape întreaga populație (90-100% din populația unui oraș) este afectată de căldura extremă.
„Ultimele săptămâni ne-au oferit o perspectivă inconfortabilă asupra a ceea ce ne rezervă viitorul pe planetă prin prisma unuia dintre numeroasele pericole climatice, căldura extremă: incendii, după incendii, după incendii devorând case, mijloacele de trai și natura, din Hawaii până în China; cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată în istoria omenirii și cea mai ridicată temperatură raportată a oceanelor. Toate acestea, în anii următori, vor părea nesemnificative.” a declarat Maia Kutner, director global al CDP pentru orașe, state și regiuni. „Consecințele acțiunilor și politicilor care ne-au dus în punctul în care lumea este literalmente în flăcări sunt la fel de clare ca păturile de fum văzute din spațiu.”
„Există totuși o veste bună – încă mai e timp să acționăm pentru a reduce emisiile, a trece la energie curată, a face orașele noastre reziliente și a proteja oamenii și natura, dar guvernele naționale și locale trebuie să se concentreze și să acționeze foarte repede.”
„Raportarea datelor de mediu prin intermediul CDP-ICLEI Track este primul pas al unui oraș pe drumul către acea acțiune climatică semnificativă și tangibilă, deoarece ceea ce este măsurat poate fi apoi gestionat (…)”
Luna iulie a fost confirmată de NASA și de Serviciul european Copernicus pentru schimbări climatice ca fiind cea mai fierbinte lună înregistrată vreodată. Temperatura medie globală a fost de aproape 17°C. În Europa, țări precum Grecia, Franța, Italia și Spania au înregistrat temperaturi care au depășit 40°C la sfârșitul lunii iulie, agravând problemele deja cauzate de valurile de căldură neobișnuit de timpurii din primăvară.
Sursa foto: Pixabay