Comitetul ONU pentru drepturile copilului a actualizat luni un tratat-cheie destinat să protejeze drepturile copiilor, în condițiile în care aceștia apar din ce în ce mai mult în prima linie a luptei pentru protejarea planetei, relatează Reuters.
De la incendiile de vegetație din Portugalia, până la proiectele de exploatare a combustibililor fosili din statul american Montana, tinerii reclamanți au preluat conducerea unui număr tot mai mare de procese prin care se solicită mai multe acțiuni guvernamentale în ceea ce privește schimbările climatice.
În document, organismul ONU numește degradarea mediului, inclusiv criza climatică, „o formă de violență structurală împotriva copiilor”.
Acesta afirmă că statele ar trebui să asigure accesul la justiție pentru copii, inclusiv prin „eliminarea barierelor care le permit copiilor să inițieze ei înșiși procedurile”.
Aproximativ 16.000 de copii din peste 100 de țări au fost consultați în cadrul unui dialog mai amplu pe parcursul perioadei de doi ani de redactare a documentului.
Actualizarea tratatului a fost în general bine primită, însă unii spun că demersul nu merge suficient de departe. Activista suedeză pentru climă Greta Thunberg a cerut comitetului „să fie mai viguros și ceva mai îndrăzneț” în timpul consultărilor, a declarat pentru Reuters Philip Jaffé, membru al organismului ONU.
Avocații care reprezintă șase tineri din Portugalia, care au sesizat Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru ceea ce ei consideră a fi inacțiunea guvernamentală a 32 de țări în ceea ce privește schimbările climatice, au declarat că inițiativa ONU le va întări cazul.