În pofida avertismentelor repetate ale oamenilor de știință, medicilor, ONG-urilor și cetățenilor UE cu privire la consecințele sale nefaste pentru păduri și calitatea aerului, versiunea finală a Directivei revizuite privind energia din surse regenerabile (RED III), adoptată ieri, va permite în continuare operatorilor de energie să primească miliarde de euro sub formă de sprijin financiar public pentru arderea lemnului, iar statelor membre să ia în considerare energia rezultată în cadrul obiectivelor lor privind energia din surse regenerabile.
Legislația, care a fost adoptată după luni de negocieri de către Consiliul UE, care reprezintă guvernele naționale ale tuturor statelor membre ale UE, este esențială pentru organizarea sectorului energetic al UE, deoarece definește obiective foarte ambițioase pentru statele membre și stimulente pentru accelerarea dezvoltării surselor de energie regenerabilă.
„Directiva revizuită a UE privind energia din surse regenerabile permite în continuare statelor membre să subvenționeze companiile energetice care ard milioane de copaci, în detrimentul propriilor obiective ale UE în materie de climă și biodiversitate și cu prețul (…) sănătății și viitorului cetățenilor UE.” a declarat Martin Pigeon, militant pentru păduri și climă la Fern. „Decizia de astăzi menține o politică care agravează criza climatică și cea a biodiversității, crește poluarea aerului și diminuează aprovizionarea cu lemn a unor industrii importante. Dar guvernele naționale pot limita daunele atunci când adaptează acest cadru juridic în legislația națională. Cetățenii UE care doresc să apere arborii și pădurile împotriva acestei politici trebuie să fie conștienți de faptul că au acum posibilitatea de a interveni!”
Toți ochii pe legiuitorii naționali
O caracteristică izbitoare a acestei revizuiri a normelor privind biomasa forestieră este importanța acordată legislației naționale. Statele membre pot decide dacă doresc să sprijine în continuare industria biomasei.
Dacă doresc să continue să susțină operatorii energetici care ard biomasa forestieră, guvernele naționale trebuie să pună în aplicare condițiile RED III: să respecte principiul cascadei (acordând prioritate utilizării materiale a lemnului pentru a maximiza crearea de valoare); să excludă anumite materii prime din biomasă de la stimulente; să pună capăt sprijinului acordat producției de energie electrică din lemn (cu excepții); să respecte criterii de durabilitate oarecum mai stricte (lemnul din pădurile primare și din pădurile seculare, în special, ar trebui să fie exclus de la stimulentele pentru biomasă, iar rezervoarele de carbon terestre ale statelor membre trebuie să fie păstrate).
Cu toate acestea, aceste condiții reprezintă o limită minimă și insuficientă, iar statele membre pot (și ar trebui) să le depășească. În special, acestea pot adopta criterii suplimentare de durabilitate pentru a opri tăierea la ras și distrugerea unor păduri întregi, în special a pădurilor bătrâne, pentru bioenergie.
„Transpunerea directivei în legislația națională reprezintă o oportunitate de a limita impactul negativ al RED. Facem apel la legiuitorii naționali să recunoască dovezile științifice clare că tăierea pădurilor pentru a arde lemnul agravează criza climatică în cel mai prost moment posibil. Acum este momentul să protejăm mai bine pădurile, clima, sănătatea publică și alte industrii care utilizează lemnul de politica nefericită a UE privind biomasa”, a declarat Pigeon.
Fern și aliații săi vor publica în curând un „ghid de transpunere” care va indica statelor membre ale UE cum pot pune în aplicare Directiva privind energia din surse regenerabile într-un mod care să le ajute să abordeze criza climatică și cea a biodiversității.
Sursa articol (traducere și adaptare): Final EU renewable energy directive will continue driving forest destruction, but national lawmakers can limit the damage, publicat de organizația Fern
Sursa foto: freepik