Emisiile totale nete de gaze cu efect de seră din Uniunea Europeană au scăzut cu 8% anul trecut, marcând un progres semnificativ către neutralitatea climatică a UE.
Potrivit cifrelor estimative incluse în cel mai recent raport „Tendințe și proiecții în Europa” al Agenției Europene de Mediu (AEM), această scădere uriașă a fost determinată de scăderea semnificativă a utilizării cărbunelui și de creșterea surselor de energie regenerabilă și a fost susținută de reducerea consumului de energie în întreaga Europă.
Bilanțul anual al AEM privind progresele înregistrate de UE în atingerea obiectivelor sale în materie de energie și climă subliniază că statele membre ale UE vor trebui să mențină acest ritm de progres pentru a atinge obiectivele europene în materie de energie și climă.
În 2023, emisiile totale nete de gaze cu efect de seră ale UE au scăzut la 37% sub nivelurile din 1990, conform cifrelor preliminare din raportul privind tendințele și proiecțiile al AEM. După doi ani de progrese mai lente pe fondul redresării după criza COVID și al impactului crizei energetice, UE își reia traiectoria descendentă puternică a emisiilor, îndreptându-se spre neutralitatea climatică. În același timp, vor fi necesare progrese susținute până în 2030 și ulterior, se arată în raport.
Legea UE privind clima stabilește obiective ambițioase de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră – o reducere netă cu 55% față de nivelurile din 1990 până în 2030 și neutralitatea climatică până în 2050, pentru a îndeplini angajamentele europene în temeiul Acordului internațional de la Paris. Acest obiectiv include absorbțiile nete din așa-numitul sector al utilizării terenurilor, al schimbării destinației terenurilor și al silviculturii (LULUCF), precum și emisiile din sectoarele aerian și maritim reglementate de legislația UE. Comisia Europeană a recomandat, de asemenea, un obiectiv de reducere netă de 90% pentru 2040.
Numai pe baza măsurilor climatice existente raportate, proiecțiile statelor membre prevăd o reducere a emisiilor nete până în 2030 la un nivel cu 43% sub nivelurile din 1990. Cu toate acestea, 22 de state membre au prezentat proiecții suplimentare care includ măsuri planificate, dar care nu au fost încă lansate. Împreună, acestea ar reduce emisiile nete în UE cu 49% sub nivelurile din 1990 în 2030, în domeniul de aplicare vizat de Legea UE privind clima.
Actualizarea planurilor naționale în materie de energie și climă – în cazul cărora mai multe state membre nu și-au prezentat încă planurile revizuite – oferă posibilitatea de a pune în aplicare măsuri suplimentare pentru a reduce decalajul față de obiectivul stabilit. O primă estimare a Comisiei Europene cu privire la planurile prezentate până în prezent confirmă o creștere a nivelului de ambiție colectiv și o reducere a decalajului.
Energiile regenerabile au un rol mai important
Decarbonarea accelerată a economiei europene a fost posibilă datorită expansiunii rapide a energiei regenerabile, asociată cu utilizarea redusă a combustibililor fosili. Conform estimărilor AEM, ponderea energiei regenerabile a crescut de la 10% în 2005 la un procent estimat de 24% din consumul final brut de energie al UE până în 2023. În plus, UE a reușit să își reducă în continuare consumul de energie: utilizarea energiei primare a scăzut cu 19% din 2005, în timp ce consumul final de energie a înregistrat o reducere de 11% în aceeași perioadă, conform primelor estimări pentru 2023.
Reduceri mari ale emisiilor în sectorul energetic
Reducerile emisiilor din Europa variază în funcție de sectoarele sale economice. În sectorul aprovizionării cu energie, emisiile au scăzut la jumătate față de nivelurile din 2005. Sectorul industrial a înregistrat, de asemenea, reduceri semnificative de peste o treime în ultimele două decenii, datorită îmbunătățirii proceselor și creșterii eficienței. Aceste două sectoare reprezintă cea mai mare parte a actualului sistem european de plafonare și comercializare a certificatelor de emisii – sistemul de comercializare a certificatelor de emisii (ETS), iar reducerile lor cumulate permit atingerea obiectivului de reducere a emisiilor pentru 2030 pentru ETS.
Cu toate acestea, situația este diferită pentru sectoarele reglementate de Regulamentul privind partajarea eforturilor (ESR), care are obiective naționale de reducere. Acestea includ în principal emisiile provenite din clădiri, transporturi, deșeuri și agricultură. În timp ce sectorul clădirilor a realizat o reducere importantă a emisiilor – cu o scădere de peste 30% din 2005 – sectoarele transporturilor și agriculturii au înregistrat progrese mai lente. Acest lucru indică necesitatea de a trece la soluții de transport sustenabil și de a pune în aplicare măsuri suplimentare pentru a debloca potențialul de reducere a emisiilor și de eliminare a carbonului din sectorul agricol.
Raportul AEM Trends and Projections in Europe analizează tendințele istorice, progresele recente și progresele preconizate în ceea ce privește atenuarea schimbărilor climatice prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, creșterea energiei regenerabile și îmbunătățirea eficienței energetice.
Raportul se bazează pe datele raportate de statele membre ale UE-27, de cinci țări membre ale AEM și de nouă părți contractante ale Comunității Energiei. Prin acest pachet, AEM sprijină evaluarea de către Comisia Europeană a progreselor înregistrate în atingerea obiectivelor UE în materie de climă și energie.
În viitorul său raport privind progresele acțiunilor climatice, Comisia va utiliza ca sursă suplimentară de informații planurile energetice și climatice naționale prezentate recent de statele membre.