NASA nu priveste doar catre spatiu si alte planete, studiaza si Pamantul si cum acesta se schimba. Agentia a anuntat doua noi proiecte de cercetare climatica – unul dintre ele este indreptat catre observarea biomasei forestiere si carbonul pe care il capteaza, iar al doilea proiect monitorizeaza pierderile din panza freatica. Impreuna, ne vor ajuta sa intelegem cum schimbarile climatice remodeleaza planeta, si cum resursele naturale ale planetei ar putea ajuta in eforturile noastre de a evita cele mai grave efecte.
Proiectul care urmareste biomasa face parte din GEDI (Investigarea Globala a Dinamicii Ecosistemelor), care permite cercetatorilor sa descopere cum se schimba padurile Terrei, ce rol joaca acestea in lupta cu schimbarile climatice si impactul defrisarilor atat regionale, cat si globale. Ca sa faca asta, NASA foloseste tehnologie aflata la bordul Statiei Spatiale Internationale cunoscuta ca si lidar, care foloseste laserul pentru a captura imagini cu copaci, plante si arbusti, iar apoi le reda in format 3D detaliat. Datele provenite de la lidar cu modelare avansata vor fi printre cele mai precise estimari al biomasei create vreodata. Datele care indica continutul de carbon stocat de paduri vor permite oamenilor de stiinta sa estimeze cat din acesta va fi eliberat in atmosfera in urma defrisarilor si a incendiilor. Aceste informatii ar putea ajuta decidentii politici sa identifice mai eficient zonele care trebuie protejate.
Al doilea proiect, derulat de Laboratorul de Propulsie cu Reactie care apartine de NASA, consta intr-o noua metoda de urmarire a pierderilor apelor subterane, care este o resusrsa pretioasa. Specialistii au observat schimbari in inaltimea solului, precum si schimbari mici in gravitatie, care se pot intampla din cauza retragerilor panzelor freatice. Cercetatorii au derulat un studiu lunar unde pe baza schimbarilor au observat ca anumite tipuri de acvifere sunt mai afectate de extragerea apei decat altele. Acestia au publicat rezultatul intr-un studiu recent. Desi descoperirile sunt specifice zonei Tulare Basin, acestea dovedesc eficineta tehnicii si in alte zone unde panza freatica este folosita in scop agricol, dar si alte scopuri.