Defrișările din ultimele decenii, exploatările miniere și poluarea industrială au avut un impact major asupra planetei, alterând până la 40% din terenuri și periclitând economia globală, se arată într-un raport ONU, citat de Reuters.
Aproape jumătate din suprafața terenurilor la nivel mondial este folosită acum pentru agricultură, ca rezultat al defrișărilor de pădure, pentru transformarea în pășuni pentru animale și câmpuri de cultură.
Dacă tendințele continuă, încă 11% din suprafața terenurilor – aproximativ de dimensiunea Americii de Sud – s-ar putea degrada până în 2050, a declarat miercuri Convenția ONU pentru Combaterea Deșertificării (UNCCD).
La cea de a 15-a conferință, care va avea loc în curând la Abidjan, UNCCD va avertiza factorii de decizie că degradarea terenurilor pune în pericol unele întreprinderi și industrii. Aproximativ jumătate din economia globală, însemnând aprox. 44 de trilioane de dolari pe an, se bazează pe cultivarea pământului sau extracția resurselor.
Sectorul privat, responsabil pentru majoritatea producției alimentare, ar trebui să reducă utilizarea substanțelor agrochimice și să investească mai mult în proiecte de restabilire a sănătății solului, de protejare a faunei sălbatice sau de captare și eficientizare a consumului de apă, se mai arată în raport.
Foto: Reuters