Lansată în 2015 de Ateliere Fără Frontiere, ferma socială bio&co, din satul Ciocănari, Județul Dâmbovița, distribuie lunar, pe bază de abonament, coșuri cu legume certificate ecologic către 400 de clienți din București-Ilfov, ocupând în același timp pe piața muncii 12 persoane care trăiau la limita sărăciei.
Livrările se fac la sediile companiilor care au mai mulți angajați abonați, precum și în 14 puncte de livrare aflate în centru și în mai multe cartiere din Capitală, care se găsesc pe site-ul fermei.
„Legumele sunt cultivate la Ciocănari de oameni vulnerabili din sat, care, înainte de a face parte din acest proiect, trăiau la limita sărăciei din lipsa unui loc de muncă. Am creat această fermă pentru a le oferi un trai mai bun și pentru a cultiva totul așa cum se făcea pe vremuri – natural. Toate sunt distribuite local, în fiecare miercuri, sub formă de abonament”, spune Andreea Despa, șef echipă ferma bio&co.
„Ne dorim ca, în majoritatea timpului, clienții să ridice produsele de la anumite puncte de colectare, pentru a reduce amprenta de carbon. Producția și distribuția locală a alimentelor după principiul farm to fork scade impactul de mediu prin reducerea amprentei de carbon și asigură prospețimea legumelor, fără a fi nevoie de ambalaje de plastic și implicarea unui lanț de distribuție”, spune Damien Thiery, directorul general al Ateliere Fără Frontiere.
Potrivit directorului de dezvoltare Ateliere fără Frontiere, Lorita Constantinescu, „unul dintre scopurile fermei bio&co este educarea și sensibilizarea consumatorului pentru a crea un echilibru între cantitatea pe care o consumă și cea pe care o cumpără. În timp, dacă se evită risipa alimentară, costul pentru alimente poate fi redus și investit în legume de calitate. Noi ne dorim foarte mult să producem atât cât este necesar pentru a evita risipa alimentară”.
Conform datelor Comisiei Europene, doar 3,5% din suprafața agricolă a României este ecologică.