Problema schimbărilor climatice este din ce în ce mai delicată, depășind cu mult sfera eficienței energetice care era considerată, până nu demult, cea mai importantă soluție. Semnarea Acordului de la Paris, în 2015, a marcat o schimbare majoră de paradigmă în lupta cu fenomenul încălzirii globale, iar de atunci tot mai multe companii la nivel global și-au adaptat strategiile prin care să contribuie la găsirea unor soluții eficiente și sustenabile pe termen lung. Devine din ce în ce mai evident faptul că viitorul industriei imobiliare va aparține celor care poziționează sustenabilitatea și experiența oamenilor în centrul deciziilor investiționale.
Ultimii ani au adus o intensificare, la nivelul Uniunii Europene, a eforturilor de legiferare în scopul diminuării impactului asupra mediului, eforturi care încep să genereze un impact tot mai mare și în piața imobiliară. Preocuparea pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor existente s-a amplificat în 2018, când au apărut noi cerințe privind Certificatele de Eficiență Energetică (EPC) și o nouă metodologie de calcul a performanței energetice a clădirilor. Mai mult, clădirile noi, ale căror autorizaţii de construire au început să fie emise după 31 decembrie 2020, trebuie să fie clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero (nZEB).
În decembrie 2019, Comisia Europeană (CE) a lansat bine cunoscutul European Green Deal, primul document care evidențiază importanța sectorului imobiliar în abordarea provocărilor legate de lupta împotriva schimbărilor climatice. Prin adoptarea acestui ultim document, UE și-a propus realizarea a două obiective majore: neutralitatea climatică până în 2050 și reducerea cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030.
În aceste condiții, proprietarii de clădiri trebuie să facă un efort major pentru a putea reduce impactul asupra mediului. Majoritatea clădirilor aflate astăzi în exploatare – peste 75% – sunt mai vechi de 2015, când a fost semnat Acordul de la Paris, deci este clar că ele au nevoie de investiții importante. În tot acest proces, proprietarii de clădiri trebuie susținuți de clienți, mai ales că și aceștia au propriile lor obiective legate de reducerea emisiilor de CO2.
Obiectivele legate de reducerea impactului asupra mediului sunt pentru toată lumea, iar corporațiile nu pot avea o strategie în acest sens fără spații de lucru care să respecte normele UE. Sediul unei companii are o importanță covârșitoare din acest punct de vedere, cu impact major în piața muncii. Angajații, pe de altă parte, sunt tot mai atenți la măsurile pe care organizațiile le iau pentru a respecta natura, iar o decizie privind alegerea unui nou loc de muncă va fi influențată din ce în ce mai mult și de acest aspect. Astfel, vorbim despre rezolvarea unei probleme cu multiple fațete, iar modul în care sediile companiilor respectă cerințele de mediu devine tot mai important pentru toți stakeholderii implicați.
Asumându-și un angajament clar, pe termen lung, pentru promovarea dezvoltării sustenabile, Genesis Property își propune să devină prima companie de pe piața imobiliară din România care introduce o viziune inovatoare pentru viitorul clădirilor de birouri și spațiilor de lucru. Această abordare este reflectată în tot ceea ce face deja, dar și în planurile de viitor, iar proiectul de transformare al Novo Park în YUNITY Park este cea mai elocventă dovadă a noii sale strategii. YUNITY Park a fost creat de la început ca un campus al viitorului, care respectă nu doar normele din prezent privind reducerea impactului asupra mediului, dar se înscrie perfect în strategia companiei de a reduce la net zero emisiile de carbon până în 2040.
Ioan Bejan, director de sustenabilitate Genesis Property