Șase partide politice olandeze (ChristenUnie, PvdA, GroenLinks, SP, D66 și Volt) au depus în mod oficial la Camera Reprezentanților un proiect de lege care ar impune multinaționalelor să-și desfășoare activitățile economice ținând cont de impactul pe care îl au asupra drepturilor omului, mediului și schimbărilor climatice.
Proiectul de lege este în concordanță cu recomandările OCDE pentru companiile multinaționale, un cadru pentru o conduită comercială responsabilă pe care companiile îl cunosc deja.
Proiectul de lege acoperă o gamă largă de încălcări ale drepturilor omului, daune aduse mediului și daune climatice în întregul lanț valoric. Dacă va fi adoptat, va îmbunătăți considerabil accesul la justiție pentru victimele încălcării drepturilor omului sau ale daunelor aduse mediului de către întreprinderi. În multe privințe, opinează corporatejustice.org, proiectul de lege va fi probabil mai eficient decât propunerea Comisiei Europene de directivă privind diligența necesară a întreprinderilor în materie de durabilitate, publicată în februarie 2022.
„Dacă va fi adoptat, acest proiect de lege va avea un puternic impact pozitiv asupra comunităților și lucrătorilor din întreaga lume”, spune Manon Wolfkamp de la MVO Platform, o rețea de organizații ale societății civile și sindicate olandeze care activează în domeniul comportamentului responsabil în afaceri. „Companiile vor fi obligate să abordeze abuzuri precum munca copiilor, sclavia modernă și impactul schimbărilor climatice. Facem apel la toți politicienii olandezi să acționeze rapid și să demareze procesul politic fără întârziere.” „Prin adoptarea acestei legislații, Țările de Jos au ocazia de a aduce o contribuție importantă la elaborarea unor norme eficiente la nivelul UE pentru o conduită responsabilă și durabilă a întreprinderilor”, a mai spus Wolfkamp.
Sprijin larg pentru legislație
Peste 65 de companii și 60 de organizații ale societății civile și sindicate au făcut campanie pentru acest proiect de lege prin intermediul Inițiativei pentru o conduită durabilă și responsabilă în afaceri. În 2021, peste 40.000 de consumatori olandezi au semnat o petiție prin care solicitau o legislație privind responsabilitatea corporativă, iar sondajele YouGov arată că 80% dintre cetățenii olandezi sunt în favoarea unei legislații puternice care să impună companiilor să prevină încălcările drepturilor omului și daunele aduse mediului în interiorul sau în afara țării.
O traducere în limba engleză a proiectului de lege este disponibilă pe site-ul Platformei MVO.