Poluarea aerului cauzată de producția de petrol și gaze naturale din SUA are un impact asupra sistemului de sănătate și sănătății umane evaluat la aproximativ 77 de miliarde de dolari în fiecare an la nivel național, ducând la mii de decese timpurii și afecțiuni medicale, potrivit unui studiu publicat săptămâna aceasta de Environmental Research: Health.
„Acesta este un cost major care nu este luat în considerare” în majoritatea discuțiilor despre petrol și gaze, a declarat autorul principal al studiului, Jonathan Buonocore, profesor asistent la Școala de Sănătate Publică a Universității din Boston.
Producția de petrol și gaze naturale este unul dintre cei mai mari emițători de metan, un puternic gaz cu efect de seră și un factor semnificativ de poluare a aerului. Deși cercetările privind emisiile de metan provenite din producția de petrol și gaze naturale au evoluat rapid, există informații relativ limitate privind distribuția impactului acestui sector asupra calității aerului și asociat asupra sănătății.
Studiul evaluează calitatea aerului și impactul asupra sănătății umane asociate cu poluanți specifici din atmosferă, ozonul (O3), particulele în suspensie de tip PM₂.₅ și dioxidul de azot (NO2), comparând acest impact cu cel al emisiilor de metan asociate.
Concluzia principală este că cei 3 poluanți din producția de petrol și gaze din SUA au dus la 7500 de decese în exces, 410.000 de crize de astm și 2200 de cazuri noi de astm infantil în SUA în 2016. Potrivit cercetătorilor de la Boston University School of Public Health, University of North Carolina Institute for the Environment, PSE Healthy Energy și Environmental Defense Fund (EDF), dioxidul de azot este compusul cu cel mai mare impact asupra sănătății, urmat de ozon și de particulele fine.
Texas, Pennsylvania, Ohio, Oklahoma și Louisiana, state cu o activitate semnificativă în domeniul petrolului și gazelor naturale, au înregistrat cele mai mari proporții de daune asociate sănătății, dar poluarea aerului „nu respectă granițele statelor”, mai arată studiul.
Ananya Roy, cercetător senior în domeniul sănătății la EDF și coautor al studiului, a declarat pentru publicația Axios că oamenii de știință nu au reușit până acum să lege în mod direct prejudiciile asupra sănătății comunităților și oamenilor de poluarea atmosferică cauzată de producția de petrol și gaze. „Ceea ce adaugă cu adevărat acest studiu este această legătură directă”, spune Roy, care conchide că „a devenit foarte clar că sectorul petrolului și gazelor naturale are impact asupra climei, poluării aerului și sănătății” și că „politicile din acest sector trebuie să țină cont de toate acestea.”
Studiul Air pollution and health impacts of oil & gas production in the United States
Foto credit: Ella Ivănescu/Unsplash