Gigantul comerțului electronic Amazon.com face prima sa investiție în tehnologia de captare directă a aerului, care elimină emisiile din atmosferă, angajându-se să cumpere 250.000 de tone de credite de eliminare a emisiilor pe parcursul a 10 ani.
Potrivit Reuters, Amazon va achiziționa creditele de la unitatea de captare directă a aerului (DAC) 1PointFive din Texas, care este dezvoltată de filiala Oxy Low Carbon Ventures a companiei petroliere Occidental, și le va folosi pentru a contribui la îndeplinirea obiectivului său climatic de zero emisii net de carbon până în 2040.
Compania nu a dezvăluit niciun detaliu financiar al tranzacției, dar dezvoltatorii tehnologiei DAC au declarat că, în prezent, creditele de eliminare au un cost în valoare de două-trei cifre în dolari pe tona metrică.
Mulți oameni de știință consideră că extragerea a miliarde de tone de dioxid de carbon din atmosferă în fiecare an, prin intermediul naturii sau a tehnologiei, este singura modalitate de a îndeplini obiectivele stabilite în cadrul Acordului ONU de la Paris privind limitarea schimbărilor climatice.
Proiectele care aspiră dioxidul de carbon (CO2) din aer pot genera credite de eliminare care pot fi apoi cumpărate și utilizate de companii pentru a contribui la compensarea emisiilor pe care nu le pot reduce din activitatea lor.
Deși soluțiile tehnologice sunt încă departe de a fi dovedite la un cost și la o scară care să permită o implementare la nivel mondial, giganții din domeniul tehnologiei au sprijinit din ce în ce mai mult DAC. Săptămâna trecută, Microsoft a semnat un contract multianual pentru achiziționarea a 315.000 de tone cu dezvoltatorul american de proiecte Heirloom.
Amprenta de carbon a Amazon pentru 2022 a fost echivalentul a 71,27 milioane de tone de dioxid de carbon, luând în calcul inclusiv emisiile asociate Scope 3, care sunt cele generate indirect din surse pe care compania nu le controlează sau nu le deține, cum ar fi emisiile generate de personalul care zboară cu avionul pentru a merge la serviciu.
Proiectul 1PointFive a fost unul dintre cele două „hub-uri” DAC de mari dimensiuni selectate luna trecută pentru cele mai mari subvenții ale Departamentului de Energie al SUA disponibile pentru această tehnologie.