În luna iunie a acestui an, scrie SustainabilityMag, guvernul federal a publicat un document spre consultare, ”Climate-related financial disclosure”, prin care solicită opinii cu privire la structura și implementarea cerințelor standardizate de raportare a riscurilor și oportunităților financiare legate de climă în Australia.
„Guvernul își ia angajamentul de se asigura că marile întreprinderi și instituțiile financiare oferă australienilor și investitorilor o mai mare transparență și responsabilitate atunci când vine vorba de planurile lor legate de climă, de riscurile financiare și de oportunități”, se arată în document.
Unele propuneri specifice includ cerința ca întreprinderile să facă publice planurile de tranziție, inclusiv informații privind compensările, stabilirea obiectivelor și strategiile de atenuare, precum și procesele utilizate pentru a monitoriza și gestiona riscurile și oportunitățile legate de climă. De asemenea, normele ar impune companiilor să raporteze emisiile directe și indirecte ale companiilor (asociate Scope 1, 2 și 3).
Această decizie nu reprezintă o noutate, în condițiile în care țări din întreaga lume au început deja să adopte politici obligatorii de raportare privind clima, aliniate recomandărilor Grupului de lucru privind informările financiare legate de climă (Task Force on Climate-Related Financial Disclosure – TCFD).
UE, Singapore, Canada, Canada, Japonia și Africa de Sud urmează deja aceste recomandări, iar Regatul Unit și Noua Zeelandă și-au propus să impună obligativitatea publicării informațiilor privind riscurile climatice în conformitate cu aceste reglementări începând cu 2025 și, respectiv, 2023.
Foto: Unsplash