Pe întreg teritoriul SUA, temperaturile depășesc recorduri de zeci de ani. În El Paso, Texas, temperaturile au urcat la peste 37 grade Celsius, timp de 27 de zile consecutive, depășind un record stabilit ultima dată în 1994.
În Marea Britanie, căldura din luna iunie nu doar că a doborât recordurile din toate timpurile, ci le-a și zdrobit. A fost cu 0,9 grade Celsius mai cald decât recordul anterior, stabilit în 1940. Aceasta este o marjă uriașă. Există o poveste similară de vreme caldă fără precedent în Africa de Nord, Orientul Mijlociu și Asia.
Prin urmare, nu este o surpriză faptul că Centrul european pentru prognoze meteorologice pe termen mediu a declarat că, la nivel global, luna iunie a fost cea mai caldă din istorie.
Iar căldura nu s-a domolit. Cele mai călduroase trei zile înregistrate vreodată au avut loc săptămâna trecută, potrivit serviciului meteo și climatic al UE, Copernicus. Luni, 3 iulie, temperatura medie la nivel mondial a atins 16,89 grade Celsius, iar luni, 4 iulie, a depășit pentru prima dată 17 grade Celsius, temperatura medie globală fiind de 17,04 grade Celsius.
Cifrele provizorii sugerează că această valoare a fost depășită pe 5 iulie, când temperaturile au atins 17,05 grade Celsius.
Citește și: Programul Națiunilor Unite pentru Mediu angajează Consultant comunicare (la distanță)
„Nu ar trebui să fim deloc surprinși de temperaturile ridicate la nivel global”, spune el. „Toate acestea sunt o reamintire brutală a ceea ce știm de mult timp și vom vedea tot mai multe extreme până când nu vom înceta să acumulăm mai multe gaze cu efect de seră în atmosferă”.
Atunci când ne gândim la cât de cald este, avem tendința de a ne gândi la temperatura aerului, deoarece aceasta este ceea ce experimentăm în viața noastră de zi cu zi.
Însă cea mai mare parte a căldurii stocate în apropierea suprafeței Pământului nu se află în atmosferă, ci în oceane. Iar în această primăvară și vară am asistat la unele temperaturi record ale oceanelor.
Atlanticul de Nord, de exemplu, se confruntă în prezent cu cele mai ridicate temperaturi ale apei de suprafață înregistrate vreodată.
Acest val de căldură marină a fost deosebit de pronunțat în jurul coastelor Marii Britanii, unde unele zone au înregistrat temperaturi cu până la 5 grade Celsius mai mari decât cele la care ne-am aștepta în mod normal în această perioadă a anului.
Este ușor să ne gândim la această vreme excepțional de caldă ca fiind neobișnuită, dar adevărul deprimant este că schimbările climatice înseamnă că acum este normal să avem parte de temperaturi record.
Emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească de la an la an. Rata de creștere a încetinit ușor, dar emisiile de CO2 legate de energie au crescut cu aproape 1% anul trecut, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, un organism de supraveghere a energiei la nivel mondial.
Și cu cât temperatura globală este mai ridicată, cu atât crește riscul de valuri de căldură, spune Friederike Otto, climatolog la Institutul Grantham pentru Schimbări Climatice de la Imperial College din Londra.
„Aceste valuri de căldură nu sunt doar mai frecvente, ci și mai fierbinți și mai lungi decât ar fi fost în lipsa încălzirii globale”, spune ea.
Sursa: BBC