Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat vineri că numărul cazurilor de febră denga se apropie de maximul istoric în acest an, parțial din cauza încălzirii globale care favorizează înmulțirea țânțarilor care transmit această infecție, relatează Reuters.
Rata de incidență este în creștere la nivel global, ajungând la 4,2 milioane de cazuri în 2022, a precizat OMS, cu o creștere de opt ori a numărului de cazuri raportate începând cu anul 2000.
În ianuarie 2023, OMS a avertizat că febra denga, cunoscută și sub numele de „febra oaselor sparte”, este boala tropicală cu cea mai rapidă răspândire din lume și reprezintă o „amenințare pandemică”.
Aproximativ jumătate din populația lumii este acum în pericol, a declarat vineri, la Geneva, pentru jurnaliști, Dr. Raman Velayudhan, specialist în cadrul departamentului de control al bolilor tropicale ignorate al OMS.
Cazurile raportate la OMS au atins un nivel record în 2019, cu 5,2 milioane de cazuri în 129 de țări, a declarat Velayudhan, iar în acest an, lumea este pe cale să înregistreze „peste 4 milioane de cazuri”, depinzând în principal de sezonul musonic asiatic.
Deja, aproape 3 milioane de cazuri au fost raportate pe continentul american, a spus el, adăugând că există îngrijorare cu privire la răspândirea bolii în Bolivia, Paraguay și Peru.
Potrivit OMS, cazurile raportate ale bolii, care provoacă febră și dureri musculare, reprezintă doar o fracțiune din numărul total de infecții la nivel mondial, deoarece majoritatea cazurilor sunt asimptomatice.
Temperaturile de peste 45 de grade Celsius „ar trebui mai degrabă să ucidă țânțarii, dar aceștia sunt insecte foarte inteligente care se pot înmulți în containerele de depozitare a apei, unde temperatura nu crește atât de mult”, a precizat Velayudhan.
Alți factori care stau la baza creșterii numărului de cazuri ar putea fi intensificarea circulației bunurilor și a persoanelor, precum și urbanizarea și condițiile de salubritate.