Companii responsabile față de mediu și oameni

Cel mai mare „aspirator” pentru captarea carbonului din aer a fost instalat în Islanda

climeworks mammoth ECSR
climeworks mammoth ECSR

“Mammoth” este a doua instalație comercială de captare directă a aerului deschisă de compania elvețiană Climeworks și este de 10 ori mai mare decât predecesoarea sa, Orca, care a început să funcționeze în 2021.

Captarea directă a aerului este o tehnologie concepută pentru aspirarea aerului și extragerea carbonului cu ajutorul substanțelor chimice. Carbonul poate fi apoi injectat adânc sub pământ, reutilizat sau transformat în produse solide.

Climeworks intenționează să transporte carbonul în subteran, unde acesta va fi transformat în mod natural în piatră, blocându-l permanent. Pentru acest așa-numit proces de sechestrare, compania a încheiat un parteneriat cu compania islandeză Carbfix.

Întreaga operațiune va fi alimentată de energia geotermală abundentă și curată a Islandei.

Soluțiile climatice de ultimă generație, cum ar fi captarea directă a aerului, primesc tot mai multă atenție din partea guvernelor și a industriei private, pe măsură ce oamenii continuă să ardă combustibili fosili. Concentrațiile de dioxid de carbon din atmosferă, care încălzesc planeta, au atins un nivel record în 2023.

Pe măsură ce planeta continuă să se încălzească – cu consecințe devastatoare pentru oameni și natură – mulți oameni de știință spun că lumea trebuie să găsească modalități de a elimina carbonul din atmosferă, pe lângă reducerea rapidă a combustibililor fosili.

Dar tehnologiile de eliminare a carbonului sunt încă controversate. Acestea au fost criticate ca fiind costisitoare, consumatoare de energie și nedovedite la scară largă. Unii apărători ai climei sunt, de asemenea, îngrijorați că acestea ar putea distrage atenția de la politicile de reducere a combustibililor fosili.

Această tehnologie “este plină de incertitudini și riscuri ecologice”, a declarat Lili Fuhr, director al programului privind economia fosilă din cadrul Centrului pentru dreptul internațional al mediului, vorbind despre captarea carbonului în general.

Cum functionează instalația de captare a carbonului?

Climeworks a început construcția Mammoth în iunie 2022. Compania spune că este cea mai mare instalație de acest tip din lume. Aceasta are un design modular cu spațiu pentru 72 de “containere colectoare”. Mammoth va putea extrage 36 000 de tone de carbon din atmosferă pe an la capacitate maximă, potrivit Climeworks. Această cantitate este echivalentă cu retragerea de pe șosea a aproximativ 7 800 de mașini pe benzină timp de un an.

Climeworks nu a dat un cost exact pentru fiecare tonă de carbon eliminată. Compania a spus că este mai aproape de 1 000 de dolari pe tonă decât de 100 de dolari pe tonă. Acesta din urmă fiind considerat un prag cheie pentru a face tehnologia accesibilă și viabilă.

Există deja instalații de captarea a carbonului mult mai mari în lucru din partea altor companii. Stratos, aflată în prezent în construcție în Texas, este proiectată să elimine 500 000 de tone de carbon pe an. Anunțul a fost dat de Occidental, compania petrolieră din spatele centralei.

Jan Wurzbacher, co-fondator și co-CEO al companiei, a declarat că Mammoth este doar ultima etapă din planul Climeworks de a crește până la 1 milion de tone de eliminare a carbonului pe an până în 2030 și 1 miliard de tone până în 2050. Planurile includ potențiale fabrici de captare a carbonului în Kenya și Statele Unite.

Share this article
Prev Post

Un simbol al schimbării: Panouri solare cu design inovator pentru clădirile istorice din Europa

Next Post

ENERGY EXPO 2024 lansează programul StartUp CONNECT și anunță sponsorii și partenerii strategici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next