Aproape două treimi din marile centrale eoliene și solare aflate în construcție la nivel global se află în China, unde creșterea capacității regenerabile a redus semnificativ cota de producție a cărbunelui, arată un studiu publicat joi, citat de Reuters.
China construiește 339 gigawați (GW) de energie eoliană și solară la scară utilitară, adică 64% din totalul global, se arată într-un raport al grupului de analiză Global Energy Monitor (GEM), cu sediul în Statele Unite. Acest volum este de peste opt ori mai mare decât cel al Statelor Unite, care ocupă locul al doilea, cu 40 GW.
Beijingul este pe cale să își îndeplinească propriul obiectiv pentru 2030 de a instala 1.200 GW de energie eoliană și solară în această lună – cu șase ani mai devreme – a declarat săptămâna trecută think tank-ul australian Climate Energy Finance.
Adoptarea energiilor regenerabile rămâne o provocare pentru rețeaua chineză centrată pe cărbune, astfel că e necesară dezvoltarea mai rapidă a liniilor de transport, a declarat analistul Aiqun Yu, de la GEM.
Cu toate acestea, noile capacități au adus generarea de energie din surse regenerabile la niveluri record, potrivit unei analize separate publicate joi de Carbon Brief.
Potrivit analizei realizate de Lauri Myllyvirta, senior fellow la Asia Society Policy Institute, China a generat 53% din energia sa electrică din producția de cărbune în luna mai, un nivel minim record, în timp ce un nivel record de 44% a provenit din surse de combustibili non-fosili.
Cota cărbunelui a scăzut de la 60% în mai 2023.
Energia solară a crescut la 12% din producția de energie în luna mai, iar cea eoliană la 11%. Energia hidroelectrică (15 %), energia nucleară (5 %) și biomasa (2 %) au reprezentat restul energiei din combustibili non-fosili.
Datorită creșterii producției de energie din surse regenerabile, emisiile de dioxid de carbon din sectorul energetic, care reprezintă aproximativ 40% din emisiile totale ale Chinei, au scăzut cu 3,6% în mai.
„În cazul în care actuala dezvoltare rapidă a energiei eoliene și solare continuă, este probabil ca producția de CO2 a Chinei să continue să scadă, făcând din 2023 anul de vârf pentru emisiile țării”, a spus Myllyvirta.
Analiza sa a arătat că producția de energie solară a crescut cu un record de 78% față de anul precedent în luna mai, ajungând la 94 TWh. Datele institutului national de statistică din China au indicat o creștere de 29%, dar acestea au exclus panourile solare de pe acoperișuri și, prin urmare, au omis aproximativ jumătate din energia electrică produsă de energia solară.
Producția de energie eoliană a crescut cu 5% față de anul precedent, ajungând la 83 TWh, iar producția de energie hidroelectrică a crescut cu 39% față de anul trecut, când producția a fost afectată de secetă.
Producția de energie electrică pe bază de gaz a scăzut cu 16%, iar producția de energie electrică pe bază de cărbune a scăzut cu 3,7%, chiar dacă cererea totală de energie electrică a crescut cu 7,2% de la an la an.
Sursa foto: Freepik