Aproape jumătate dintre companiile energetice cărora Citi le acordă împrumuturi nu au planuri de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, a declarat cea de a patra mare bancă americană într-un raport privind clima publicat joi, citat de Reuters.
Citi a clasificat companiile energetice din portofoliul său de credite de la „scăzut” la „puternic” pe baza planurilor lor de reducere a emisiilor în trei categorii, cunoscute sub numele de domenii de aplicare.
În 42% din cazuri, Citi a constatat „absența unui plan de tranziție substanțial” și lipsa de raportării emisiilor din domeniul de aplicare 3, care sunt eliberate în atmosferă de către lanțurile de aprovizionare și clienții companiilor. Aceste emisii reprezintă de regulă 70% din amprenta de carbon a acestora, potrivit consultanților Deloitte.
Analiza, începută anul trecut, se bazează pe date din 2021. Directorul general pentru sustenabilitate, Valerie Smith, a declarat că se așteaptă ca datele actuale să fie mai favorabile.
„Suntem încă în faza de construcție. Înțelegem importanța de a avansa în ceea ce privește clima. Înțelegem, de asemenea, că tranziția energetică este un efort monumental, nu se întâmplă peste noapte”, a declarat Smith.
La fel ca multe alte bănci și companii mari, Citi și-a stabilit atingerea ”net zero” până în 2050, cu obiectivul ca afacerile pe care le finanțează să nu conducă la mai multe emisii de gaze cu efect de seră decât cele care pot fi captate tehnologic sau de natură.