Companii responsabile față de mediu și oameni

Columbia, cea mai periculoasă țară pentru ecologiști în 2023, potrivit unui grup pentru drepturile omului

Columbia, țara gazdă a conferinței ONU COP16 din acest an privind biodiversitatea, a fost cea mai mortală țară pentru ecologiști și apărătorii drepturilor proprietarilor indigeni de pământ în 2023, cu un număr record de 79 de morți, potrivit grupului britanic de advocacy Global Witness, citat de Reuters.

Numărul activiștilor de mediu uciși a fost cel mai mare înregistrat vreodată de Global Witness pentru o singură țară într-un anumit an, de când a început să monitorizeze astfel de omoruri în 2012, a declarat acesta în raportul său anual publicat luni.

„Cifra este cu adevărat înfricoșătoare”, a declarat Laura Furones, consilier principal al campaniei Global Witness pentru apărarea terenurilor și a mediului, adăugând că cifrele sunt probabil incomplete.

La nivel mondial, 196 de ecologiști și activiști pentru terenuri au fost uciși în 2023, a declarat Global Witness, America Latină fiind în mod covârșitor în frunte, reprezentând 85% din asasinate.

Constatările privind Columbia contrastează puternic cu promisiunile guvernului președintelui Gustavo Petro, care a preluat funcția în 2022 și s-a angajat să pună capăt conflictului de 60 de ani din țară și să apere drepturile de mediu ale comunităților.

Procesele de pace cu diferite grupuri armate – care sunt uneori implicate în uciderea ecologiștilor – au eșuat și, deși defrișările au scăzut anul trecut la cel mai scăzut nivel din ultimii 23 de ani, Ministerul Mediului a avertizat cu privire la o creștere în 2024.

Guvernul Columbiei a catalogat locul ocupat pe lista Global Witness ca „dezonorant”. „Guvernul recunoaște situația gravă care derivă din conflictele socio-ecologice asociate cu traficul de droguri, practicile extractiviste legate de economiile ilicite și reconfigurarea conflictului armat”, a adăugat guvernul.

Columbia a fost, de asemenea, cea mai mortală țară pentru ecologiști și în 2022, potrivit Global Witness, când au fost uciși cel puțin 60 de oameni.

Anul trecut, o investigație Reuters a constatat că uciderea ecologiștilor în Columbia a avut efecte negative de lungă durată asupra conservării și că în unele municipalități în care au fost uciși activiști s-au înregistrat creșteri semnificative ale despăduririlor.

Sursa foto: Pixabay

Share this article
Prev Post

OPEC a înrăutăţit previziunile privind cererea de petrol în 2024 şi în 2025

Next Post

AEM: Uppsala, orașul cu cel mai curat aer din Europa. București, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Ploiești, la coada clasamentului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next