Un angajament de triplare a capacității de generare a energiei nucleare până în 2050, pornind de la anul de referință 2020, a fost semnat pe 2 decembrie de 22 de țări, în cadrul Conferinței ONU privind schimbările climatice de la Dubai.
Declarația de triplare a energiei nucleare „recunoaște rolul-cheie al energiei nucleare în atingerea obiectivului global de zero emisii nete de gaze cu efect de seră până în 2050 și în menținerea obiectivului de 1,5 grade Celsius la un nivel accesibil”, a declarat Departamentul SUA pentru Energie într-un comunicat.
Cele 22 de țări semnatare sunt: Statele Unite, Bulgaria, Canada, Republica Cehă, Finlanda, Franța, Ghana, Ungaria, Japonia, Republica Coreea, Republica Moldova, Mongolia, Maroc, Țările de Jos, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Suedia, Ucraina, Emiratele Arabe Unite și Regatul Unit.
Printre elementele de bază ale declarației se numără colaborarea în vederea promovării obiectivului de triplare a capacității de energie nucleară la nivel mondial până în 2050 și încurajarea instituțiilor financiare internaționale de a include energia nucleară în politicile de creditare în domeniul energiei.
Semnatarii s-au angajat, de asemenea, să sprijine dezvoltarea și construcția de reactoare nucleare, „cum ar fi reactoarele modulare mici și alte reactoare avansate pentru producerea de energie, precum și aplicații industriale mai ample pentru decarbonizare, cum ar fi pentru producția de hidrogen sau de combustibili sintetici”.
Citește Declarația pentru triplarea energiei nucleare
Foto: Emmanuel Macron / X