Companii responsabile față de mediu și oameni

Emisiile de gaze cu efect de seră generate de economia UE au crescut față de anii anteriori, dar se situează încă sub nivelul înregistrat înainte de pandemie (Eurostat)

În primul trimestru al anului 2022, emisiile de gaze cu efect de seră din economia UE au totalizat echivalentul a 1029 milioane de tone de CO2, ceea ce a însemnat o creștere de 7% și, respectiv, 6% față de același trimestru din 2020 și 2021, dar încă sub nivelurile anterioare pandemiei de COVID-19 înregistrate în primul trimestru al lui 2019, când economia UE a generat 1035 de milioane de tone echivalent CO2 – informează Eurostat.

Creșterile din ultimii 3 ani s-au datorat în mare parte efectului redresării economice după scăderea bruscă a activității din cauza crizei provocate de pandemie. 

În primul trimestru al anului 2022, sectoarele responsabile pentru majoritatea emisiilor au fost gospodăriile (24%), energia electrică, aprovizionarea cu gaze (21%) și industria prelucrătoare (20%), urmate de agricultură (12%) și transport și depozitare (10%). Emisiile de gaze cu efect de seră au crescut în toate sectoarele în comparație cu aceeași perioadă a anului 2021, cu excepția celor generate de gospodării care au rămas la același nivel (245 de milioane de tone echivalent CO2).

Cele mai mari creșteri au fost înregistrate în transporturi și depozitare (+21%), minerit (+15%) și construcții (+11%). 

Țările de Jos (-9%) și Finlanda (-1%) au fost singurele state membre care au înregistrat o scădere a emisiilor în primul trimestru al anului 2022, comparativ cu același trimestru al lui 2021. La polul opus, se situează Bulgaria (+38%), Malta (+21%) și Irlanda (+20%).

Share this article
Prev Post

Viaductul feroviar Castlefield din Manchester a fost transformat de o fundație britanică într-o grădină comunitară suspendată

Next Post

Fabrica de viață a Orașului: pauze de respirație donate de Parcul Natural Văcăreşti oamenilor care trăiesc în București

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next