Un nou studiu global realizat de EY relevă că unul din trei investitori instituţionali sunt nemulţumiţi de raportarea performanţelor nefinanciare ale companiilor, semnalând o decuplare critică în peisajul sustenabilităţii.
Investitorii cer mai multă transparenţă şi responsabilitate
EY Institutional Investor Survey, care analizează perspective de la 350 de factori de decizie în investiţii din întreaga lume, expune provocări semnificative în comunicarea corporativă de sustenabilitate. Principalele constatări indică faptul că:
- 64% dintre investitori solicită audituri independente ale rapoartelor de sustenabilitate
- 80% consideră că firmele trebuie să îmbunătăţească claritatea şi comparabilitatea raportărilor ESG
- 36% susţin că corporaţiile nu au făcut progrese suficiente în raportarea nefinanciară
Câştigurile pe termen scurt prevalează asupra sustenabilităţii pe termen lung
În ciuda unui angajament aparent faţă de principiile de mediu, sociale şi de guvernanţă (ESG), studiul relevă o abordare paradoxală în rândul investitorilor:
- 88% au raportat o utilizare crescută a datelor ESG în ultimul an
- cu toate acestea, 92% nu sunt dispuși să sacrifice performanța financiară pe termen scurt pentru potențialele beneficii pe termen lung ale investițiilor ESG
- 66% sugerează că factorii ESG ar putea juca un rol diminuat în deciziile de investiţii viitoare
Preocupări crescânde privind dezinformarea ecologică (greenwashing)
Cercetarea evidenţiază scepticismul tot mai mare al investitorilor, cu 85% identificând dezinformarea ecologică drept o problemă mai proeminentă față de acum cinci ani. Doar 25% se simt încrezători în evaluarea efectelor politicilor ESG pe termen lung, în timp ce 57% pot evalua impacturile pe termen scurt.
Ce spun experții
Dr. Matthew Bell, liderul serviciilor globale de schimbări climatice şi sustenabilitate la EY, a oferit o evaluare tranşantă: „Comunitatea globală de investitori ar trebui să conducă sustenabilitatea, dar suntem martori la nişte niveluri alarmante de apatie. Mulţi investitori vorbesc despre schimbările climatice, dar există un eşec profund în transformarea cuvintelor în acţiuni semnificative.”
În concluzie
Cea mai îngrijorătoare concluzie a studiului este implicarea limitată a investitorilor în problema schimbărilor climatice:
- 93% cred că firmele vor atinge ţintele de decarbonizare
- Doar 17% monitorizează activ schimbările politicilor climatice corporative
- Numai 55% consideră schimbările climatice le vor influența strategiile de investiţii
Dr. Bell a subliniat nevoia critică de angajament din partea investitorilor: „Atingerea obiectivelor de emisii zero necesită triloane în finanţare. Acest lucru depinde de o comunitate de investitori care tratează sustenabilitatea ca o sursă de valoare, nu doar ca un risc.”
Studiul EY serveşte drept un semnal de alarmă, provocând sectorul investiţional să îşi alinieze retorica cu acţiuni concrete în abordarea provocărilor globale de sustenabilitate.
Sursa foto: EY