Sistemele noastre agroalimentare actuale impun costuri ascunse uriașe asupra sănătății noastre, a mediului și a societății, echivalente cu cel puțin 10.000 de miliarde de dolari pe an, potrivit unei analize revoluționare a Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), care acoperă 154 de țări. Cifra reprezintă aproape 10% din PIB-ul global.
Potrivit ediției din 2023 a raportului The State of Food and Agriculture (SOFA), cele mai mari costuri ascunse (peste 70 la sută) sunt determinate de dietele nesănătoase, bogate în alimente ultraprocesate, grăsimi și zaharuri, care duc la obezitate și boli netransmisibile și provoacă pierderi de productivitate a muncii. Aceste pierderi sunt deosebit de mari în țările cu venituri ridicate și medii-superioare.
O cincime din costurile totale sunt legate de mediu, din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră și de oxizi de azot, a schimbărilor în utilizarea terenurilor și a utilizării apei. Aceasta este o problemă care afectează toate țările, iar amploarea acesteia este probabil subestimată din cauza datelor limitate.
Țările cu venituri mici sunt, proporțional, cele mai afectate de costurile ascunse ale sistemelor agroalimentare, care reprezintă mai mult de un sfert din PIB-ul lor, spre deosebire de mai puțin de 12% în țările cu venituri medii și mai puțin de 8% în țările cu venituri ridicate. În țările cu venituri mici, costurile ascunse asociate cu sărăcia și subnutriția sunt cele mai semnificative.
„(…) Sper ca acest raport să servească drept un apel la acțiune pentru toți partenerii – de la factorii de decizie politică și actorii din sectorul privat la cercetători și consumatori – și să conducă la angajamentul colectiv de a transforma sistemele noastre agroalimentare pentru binele tuturor”, a declarat directorul general al FAO, Qu Dongyu.
Foto: FAO/Saikat Mojumder