Agenția Internațională a Energiei (IEA) îndeamnă producătorii de petrol și gaze să-și reevalueze rolul în fața escaladării crizei climatice, subliniind faptul că deși contribuie în mare măsură la aprovizionarea cu energie la nivel mondial, aceștia nu investesc în mod adecvat în tranziția energetică, scrie publicația edie.
IEA a lansat un nou raport intitulat „Oil and Gas Industry in Net-Zero Transitions„, înainte de summitul COP28 privind clima din Dubai, care prezintă pașii necesari pentru ca industria combustibililor fosili să se alinieze la obiectivele Acordului de la Paris.
Raportul subliniază faptul că, chiar și în condițiile politicilor actuale, se așteaptă ca cererea globală de petrol și gaze să atingă un nivel maxim până în 2030. Cu toate acestea, în cazul unor măsuri mai ferme privind schimbările climatice, cererea ar putea scădea cu 45% față de nivelurile actuale până în 2050.
Cu toate acestea, raportul subliniază faptul că, pentru a obține emisii nete zero până la jumătatea secolului și pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius, industria trebuie să se pregătească pentru un declin de peste 75% al utilizării petrolului și gazelor până în 2050.
Potrivit raportului, valoarea actuală a companiilor private de petrol și gaze, care se ridică la 6 trilioane de dolari, ar putea scădea cu 25% dacă toate obiectivele naționale în materie de energie și climă vor fi îndeplinite. Această reducere ar putea ajunge chiar la 60% dacă eforturile globale se aliniază pentru a limita încălzirea globală la 1,5C.
Pe fondul acestor provocări, IEA a identificat o serie de oportunități pentru ca industria să joace un rol crucial în extinderea tehnologiilor energetice curate.
Raportul notează că tehnologii precum hidrogenul, captarea carbonului, energia eoliană offshore și biocombustibilii lichizi ar putea beneficia de expertiza sectorului, reprezentând 30% din consumul de energie într-un sistem decarbonizat până în 2050.
Cu toate acestea, raportul subliniază că această schimbare necesită o creștere substanțială a angajamentelor financiare ale industriei, care în prezent investește aproximativ 2,5% din totalul cheltuielilor de capital în energie curată vs. 50% până în 2030, adică cât ar trebui pentru a fi atinse obiectivele Acordului de la Paris.
IEA avertizează, de asemenea, că captarea carbonului, adesea considerată crucială în planurile de tranziție ale companiilor, nu poate fi folosită ca un substitut pentru reducerea producției și a cererii de petrol și gaze. Atingerea unei limite de temperatură de 1,5C ar necesita o captare inimaginabilă de 32 de miliarde de tone de carbon pentru utilizare sau stocare până în 2050, cu 23 de miliarde de tone extrase prin captarea directă în aer.